„Aproape de natură“


11203596_710581442401276_8818381139522874348_oZeci de familii din Făgăraș au spus un DA hotărât activităților în aer liber. Ei au văzut apropierea de natură ca o alternativă sănătoasă la comportamentele cu efect nociv asupra sănătății fizice și mentale ale copiilor și tinerilor, cum ar fi utilizarea în exces a televizorului, sau internetului.

 Promovează educația civică. Și nu doar asta, cât mai ales un stil de viață sănătos, cunoașterea mediului înconjurător, apropierea de natură. Este vorba despre reprezentanții Asociației „Aproape de natură“, asociație ce are ca scop promovarea sportului, turismului, ecologiei și valorilor tradiționale și atragerea tinerilor în promovarea acestora. Dar și oferirea de oportunități de petrecere a timpului liber, prin implicarea în activități turistice, sportive. Activități ce au loc aproape la fiecare sfârșit de săptămână, iar asociația reușește să strângă peste 20 de oameni de fiecare dată, dornici de a petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. „E o adevărată plăcere să evadăm în natură. Targetul nostru, dacă pot spune așa, sunt părinții cu copii, însă oricine este invitat alături de noi, să facă o excursie cu bicicleta prin minunata Țară a Făgărașului“, a spus Bogdan Băniceru, președintele Asociației. Bogdan Băniceru este doctor ortoped la Spitalul „Aurel Tulbure“, are 39 de ani, este căsătorit, de loc este din Câmpina, însă Făgărașul l-a adoptat în urmă cu 8 ani. Pentru că este iubitor de natură, s-a gândit să înființeze în orașul nostru o organizație care să strângă și alți făgărășeni ce îi împărtășesc ideile. Iar acest lucru nu a fost deloc greu de realizat. Mulți oameni s-au arătat încântați de excursiile organizate de el. „Am văzut pe facebook că se organizează evenimente de acest gen și am vrut neapărat să vin și eu, să mă plimb cu bicicleta prin zona noastră. Am bicicleta de mai bine de 12 ani și mă bucur că mai sunt și alți făgărășeni care știu să se distreze în acest fel. Este pentru prima dată când merg cu ei în excursie, dar cu siguranță nu va fi pentru ultima“, a spus Silviu Brătescu, un tânăr făgărășean care s-a alăturat membrilor asociației. „Ce poate fi mai frumos decât să îți petreci timpul liber alături de familie, prieteni, în natură? Nu e bine ca tinerii, copiii, să fie îndocrinați, să stea toată ziua la calculator. În natură își dezvoltă ei creativitatea, totul are aici valoare. Omul a uitat, parcă, să se bucure de lucrurile simple ale vieții. De ce ai nevoie ca să vii alături de noi? Doar de bicicletă și timp. Și de voință“, a adăugat și Bogdan Ungureanu, membru al asociației. „Iubesc natura de când mă știu. Am și prieteni care sunt la fel de interesați de sport, așa că am spus De ce nu? Cu toate că organizația noastră are doar un an de la înființare, am organizat până acum foarte multe evenimente, în care copiii nu doar s-au distrat, dar au și învățat cât de important este să păstrăm mediul înconjurător curat, cât de importantă este natură și ce putem face ca să o păstrăm intactă“, povestește președintele asociației, Bogdan Băniceru.

„Natura este un parc de aventură“

Nu doar drumețiile cu bicicleta fac parte din itinerariul Asociației „Aproape de natură“. Copiii au participat și la alte activități legate de turism, cum ar fi alpinism – escaladă, speologie, cros montan, orientare sportivă, schi alpin, deltaplanism, ciclism montan și altele. Practic, iubitorii de sport, de natură și de frumos nu au cum să rateze o astfel de întâlnire. „În prezent noi suntem 15 membri, ne întâlnim la fiecare întâlnire, vicepreședintele asociației este din Câmpina, și organizează și el diferite evenimente. Vrem să arătăm copiilor noștri importanța mediului înconjurător, să îi desprindem din fața calculatorului, din fața televizorului, sau din sălile de joc. Milităm pentru păstrarea mediului cât mai natural. Întotdeauna am spus că natura înconjurătoare este un parc de aventură, iar copiii asta prețuiesc, aventura“. Educația în natură a început „să răsară“ și în România, iar experiența directă a copiilor cu natura, cu mediul înconjurător, chiar dacă asta înseamnă mâini și haine murdare, nu face decât să crească încrederea în micuți, să educe copiii într-un mediu sănătos, iar ei învață direct de la sursă ce înseamnă natura. Experienţa dobândită pe viu este hotărâtoare pentru viitorul lor: lucrurile astfel învăţate, la vârstă fragedă, se întipăresc definitiv, iar “lecţiile” deprinse în şi de la natură au un rol în modelarea dezvoltării copilului. Ca să nu mai vorbim că îi oferă copilului o sănătate mai bună, dar și o mai bună coordonare. „Să nu uităm și de spiritul civic, de ceea ce lăsăm în urma noastră. În urmă cu câteva săptămâni am organizat o întâlnire, prin care am dorit să ne arătăm solidaritatea cu oamenii din întreaga țară, care au organizat proteste împotriva defrișărilor abuzive. Așa că am mers, cu mic, cu mare, într-o tură pe Digul Olt, cu bicicletele. Am explicat copiilor importanța pădurilor pentru planeta noastră, le-am arătat cât de urâte sunt gunoaiele de pe cursul râului Olt și le-am spus cât de mult avem nevoie de un mediu curat, și de un aer respirabil. Cu această ocazie am vizitat și Biserica Fortificată de la Cincșor, Atelierul Simonei, dar și pădurea de mesteceni de la marginea satului“, mai spune Bogdan Băniceru.

Ce urmează

A venit vara, așa că acțiunile Asoțiaiei s-au intensificat. În 13 iunie, bicicliștii se aventurează într-o drumeție pe Valea Sâmbetei, la bujorei. „Nu vom rupe bujoreii, doar îi vom admira“, spune Bogdan. Un eveniment mai amplu va avea loc în perioada 25 – 26 iulie. Asociația „Aproape de natură“ va organiza Bike Fest, prima ediție. Competiția se va desfășura în zona turistică Berivoi și are ca scop promovarea sportului și a activităților în aer liber, dar pune în valoare și potențialul zonei, în ceea ce privește traseele de ciclism montan. „Având în vedere că scopul principal al asociaţiei noastre este de reconectare a copiilor cu natura, şi nu neapărat spiritul de competiţie, organizăm această competiţie într-un mod inedit. Asta înseamnă că, spre deosebire de toate competiţiile de ciclism montan din ţară, noi vom avea doar două categorii: family (adulti și copii) și open (adulți 18-99 ani). După cum am spus, scopul aceste activităţi este de a determina familiile să petreacă împreună timp în natură. Toate familiile care au primit medalia de Finisher, va pune numerele într-o urnă pentru o tombolă prin tragere la sorţi. Acesta este motivul pentru care fiecare membru participant din familie primeşte număr de concurs. Cu cât mai mulţi membrii participanţi dintr-o familie, cu atât mai multe şanse de câştig la tombolă. Asistenta medicală pe perioada concursului va fi asigurată de 2 medici de la Spitalul Făgăraș, dotați cu truse de prim ajutor, la start și în punctele de realimentare. Premiul cel mare va fi o bicicletă Mountain Bike. Banii strânși vor fi folosiți la împădurire. Vom vorbi cu reprezentanți ai Ocolului Silvic și, cu ajutorul voluntarilor, vom împăduri o porțiune de pădure“. Acțiuni la care sunt așteptați un număr cât mai mare de făgărășeni. (Alina ROMAN)




One thought on “„Aproape de natură“

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.