Azi am avut la Făgăraş 22 de grade. Dar vom avea o iarnă de coşmar!


fagarasDupă temperaturi de vară la sfârşitul toamnei, iarna va face prăpăd. Astăzi la Făgăraş termometrele au indicat o maximă termică de 22 de grade, ceea ce nu s-a mai văzut în noiembrie.

În schimb, meteorologii prognozează pentru această iarnă fenomene extreme, cu episoade severe de viscol şi ger cumplit.

Roxana Bojariu, şefa secţiei de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a declarat, pentru RTV, că ne aşteaptă o iarnă cu fenomene extreme. Aceasta a explicat că vremea caldă, aproape de vară, la începutul lunii noiembrie se înscrie în modelele de fenomene extreme care se petrec în întreaga lume.

Bojariu avertizează că sunt şanse mari ca această iarnă să vină cu fenomene meteo extreme, de scurtă durată, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi.

,,Au mai fost cazuri, dar, într-adevăr, amplitudinea acestor fenomene e ieşită din comun. Şi nu e vorba doar de România. Vedeţi că sunt fenomene extreme peste tot în lume, peste tot în Europa. Aţi văzut ce se întâmplă în Italia, ce se întâmplă în vestul Europei. De fapt, lucrurile se leagă, pentru că acest transport de aer foarte rece dintre nord spre latitudinile mai joase a împins aerul cald dinspre latitudinile mai joase spre noi. Şi practic avem această vreme foarte caldă ca o altă faţetă a vremii foarte reci şi cu fenomene meteo extreme din Europa de Vest, dar nu numai. În întreaga lume avem fenomene meteo extreme.”

Se răceşte la finalul lunii

Meteorologii  spun că iarna care bate la uşă va fi capricioasă, cu episoade de viscol şi ger, deşi este prematur pentru o prognoză exactă a anotimpului friguros.fagaras

,,E greu să spunem. Cu zece zile înainte, vom spune dacă vom avea zăpadă. În 2017, pe 24 decembrie aveam peste 20 de grade, pe 25 deja se schimbase vremea, iar pe 29 cod roşu de viscol. Pe măsură ce ne apropiem, în noiembrie vom actualiza informaţiile pentru iarnă, când ne apropiem vom putea spune unde vom avea zăpadă”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Vremea se răceşte la finalul lunii noiembrie, iar spre finalul lunii vom avea primele ninsori, anunţă meteorologii. Nici decembrie şi ianuarie nu se anunţă blânde. Vom avea frig cumplit, cu minine de minus 20, minus 30 de grade, şi viscol puternic.

Avertizări de la AccuWeather

Meteorologii AccuWeather au realizat prognoza meteo pentru iarna 2018-2019, care anunță furtuni puternice în nordul și vestul Europei, în timp ce în estul continentului, inclusiv în România, sunt așteptate episoade cu valuri de aer rece, ninsori și viscol, dar și temperaturi peste media normală a perioadei.

Potrivit specialiștilor de la AccuWeather, iarna 2018-2019 va fi dominată de furtuni puternice și vreme umedă pe întreg teritoriul continentului, de la insulele britanice până în nordul Europei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.