Biserica Evanghelică din Cincu a intrat în reparații, dar se poate vizita în continuare


Urmează minivacanța de Rusalii, așa că avem mai mult timp de explorat împrejurimile. Dacă pe lista voastră cu obiective turistice se află și Biserica Evanghelică din Cincu, să știți că aceasta, deși se află în reparații, este vizitabilă și în această perioadă.

Lucrările au început de circa două săptămâni, se desfășoară în paralel la acoperiș și la cazarma exterioară, dar nu încurcă accesul turiștilor în fortificație.

,,Lucrările au debutat cu acoperișul, la care în ultimii ani am întâmpinat probleme de câte ori ploua mai tare. Se schimbă lații și toată țigla. Până la ora aceasta a fost renovată partea de acoperiș de deasupra corului. În același timp, s-a lucrat și la cazarma aflată pe latura nordică, adică în stânga Bisericii. Această clădire mai avea doar ziduri, acoperișul fiind prăbușit. În trecut, a avut mai multe întrebuințări: în vreme de conflicte a folosit ca loc de tragere, în timp de pace a fost închisoare, iar mai târziu a devenit slăninărie”, a explicat Brighitte Boghian, administratorul lăcașului de cult.

Reabilitarea Bisericii Evanghelice de la Cincu mai înseamnă și reparații la intrarea în incintă (corpul cu aspect romanic), schimbarea acoperișului pe turn, reperații la zidurile de fortificație, schimbarea podinelor de lemn din interior sau lucrări la naca principală (adică podul) care pe viitor va deveni accesibil vizitatorilor.

Prețul biletului de vizitare a rămas neschimbat de câțiva ani buni – 5 lei.

Din ianuarie și până în mai, obiectivul turistic a fost vizitat de 400 de persoane.

Biserica Evanghelică ,,Sfânta Maria” a fost construită vreme de 41 de ani, fiind iniţial romanică. Lăcaşul de cult, terminat în 1241, s-a transformat în biserică evanghelică, după ce Johannes Honterus a adus scrierile lui Martin Luther în Transilvania. Dimensiunile fortificaţiei sunt extrem de generoase: 47,2 m lungime, 19 m înălţime şi 12,7 m înălţime.

Lăcașul de cult este unul dintre cele mai fumoase din salba de biserici fortificate din Transilvania.

În ultimii ani, în măruntaiele acestei biserici au fost descoperite mai multe schelete misterioase.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.