Pentru că avem multe de spus!

.

Catedrala Făgăraşului are o soră geamănă!


Aproape de graniţa cu un Ungaria, încă pe pământ românesc, mai există o catedrală ca a Făgăraşului. Lăcaşurile de cult sunt gemene, s-au născut din acelaşi proiect, una la câţiva ani după cealaltă.

În Făgăraş are statut de catedrală, în Oradea are statut de biserică.

Dacă treci pe strada Nufărului din Oradea, pentru o clipă ai impresia că ai ajuns la Făgăraş. Pe partea stângă a direcţiei de mers către Deva se înalţă Biserica ,,Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”. Structura este aceeaşi cu a catedralei ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraş, dar învelişul exterior este ceva mai roşiatic.

Lăcaşul de cult bihorean, deşi este în lucru de dinaintea celui de la Făgăraş, este închis în afara orelor de slujbă, pentru că lucrările au rămas acolo în urmă. De jur împrejurul bisericii este un gard, închis cu lacăt. În zilele obişnuite, biserica poate fi admirată doar în trecere, de afară. În zilele de sărbătoare, în biserică se organizează slujbe religioase, începând cu anul 1999.

Biserica din Oradea

Biserica din Oradea

 

Catedrala din Făgăraş

Catedrala din Făgăraş

Cum este posibil?

Căile Domnului nu sunt atât de încurcate, precum spune proverbul. Explicaţia pentru bisericile gemene este simplă. Fostul preet protopop al Făgăraşului, pr. Ioan Ciocan, cel care s-a ocupat de reidicarea catedralei la Făgăraş, a făcut publică informaţia încă de la începutul lucrărilor pe plan local.

Aşa se face că un bihorean, pe nume Ştefan Panaitescu, este responsabil de proiectul lăcaşului de cult. Acesta a lucrat pe vremuri la Făgăraş, ocazie cu care proiectantul a dat şi făgărăşenilor proiectul său.

Construcţia bsericii din Oradea a început în 1991 şi putem spune că este exemplarul ,,original”. Lucrările la Făgăraş au debutat abia în 1995.

Între cele două construcţii, pe lângă diferenţele estetice şi cromatice, alte mari deosebiri nu există, cu excepţia faptului că lăcaşul de cult făgărăşean este mai înalt cu 2 metri.

Dimensiunile ambelor lăcaşuri de cult fac trimitere la vârsta lui Isus Hristos: lăţime 30 de metri, lungime 33 de metri. Acestea au fost proiectate astfel în mod intenţionat.

Nota bene: cele două lăcaşuri de cult sunt fotografiate din unghiuri diferite. Cel de la Oradea este fotografiat dinspre intrarea principală, cel de la Făgăraş este surprins din spate. 
One thought on “Catedrala Făgăraşului are o soră geamănă!

  1. Preamironositul

    Insistati pe o deosebire care nu exista: niciuna dintre cele doua nu sunt catedrale. Va rog nu mai dezinformati. Fagarasul nu poate avea catedrala de niciun fel, atata timp cat nu e sediul vreunei episcopii sau mitropolii… simplu.
    Sunt destule resurse de informare, chiar si pe net, care explica in detaliu aceasta. Va rog nu mai diseminati o dezinformare, preotul Ciocan nu e episcop… e doar parohul unei biserici cu ziduri mari.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.