Pentru că avem multe de spus!

.

Cel mai important fotograf al Făgăraşului este expus la Muzeul Grăniceresc Năsăudean


fotografi 1De astăzi, 24 iulie, şi până în 15 august, în oraşul Năsăud (judeţul Bistriţa) este deschisă expoziţia ,,Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX – XX”. Dacă vă întrebaţi ce treabă are Făgăraşul cu o activitate muzeală din Năsăud, trebuie să ştiţi că expoziţia cuprinde şi un artist făgărăşean. Unul de o mare importanţă pentru fotografia din ultimele două secole.

Este un etnic maghiar, Szabó Gábor, care a decedat acum 36 de ani. Putem afla mai multe despre el, precum şi despre alţi fotografi celebri din Transilvania acestei perioade, datorită acestei expoziţii foto organizată de un grup de muzee din ţară. Unul dintre muzeele organizatoare este Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat”.

Această expoziţie este vernisată de fiecare instituţie muzeală în parte, la Făgăraş urmând să ajungă la jumătatea lunii august 2018, potrivit managerului muzeului făgărăşean, dr. Elena Băjenaru. Adică, după Năsăud, expoziţia ia calea Făgăraşului.

fotografi 2Expoziţia este organizată de următoarele instituţii muzeale: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Complexul Muzeal din Bistriţa-Năsăud şi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat” din Făgăraş.

Expoziţia conţine schiţe biografice şi fotografii cu şi despre următorii fotografi transilvăneni:

Samoilă Mârza (1886-1967) – Fotograful Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918;

Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto);

Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa;

Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş

Suba Zoltán (1911-2009) – cel mai important cronicar al oraşului Baia Mare prin intermediul fotografiei, de la care s-a păstrat o impresionantă colecţie de aparate foto şi clişee pe sticlă, tezaurizate de către instituţia muzeală băimăreană.

 

De la Szabó Gábor, Făgăraşul a rămas cu cele mai multe fotografii

Muzeograful făgărăşean dr. Constantin Băjenaru spune despre fotograful Szabó Gábor: „Din toatefotografi 3 atelierele foto care au funcţionat în Făgăraş, de la acesta au rămas cele mai multe fotografii. A fost implicat în toate domeniile vieţii sociale. A făcut fotografii de la personalităţi până la simpli oameni care s-au fotografiat cu prilejul a diverse evenimente. De la naştere, botez, tineri militari… S-a ocupat şi de viaţa culturală. Sunt extrem de multe fotografii din acest domeniu în patrimoniul nostru. A fotografiat şi peisaje. A fost implicat şi în viaţa politică a Făgăraşului”.

 

A fotografiat Marea Unire şi regii României

Printre cele mai interesante fotografii ale expoziţiei se numără cele ale lui Samoilă Mârza.

El este autorul celor 6 imagini de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Acelaşi fotograf a reuşit să surprindă şi vizita regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, în Transilvania, în mai 1919.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.