Comuna Șercaia, fruntașă la acordarea de titluri de proprietate


  • La Primăria Șercaia se lucrează de zor pentru emiterea ultimelor titluri de proprietate. Până în acest moment, procentul retrocedărilor de teren agricol pentru proprietățile private din comună este de peste 90%. Asta înseamnă că, în prezent, mai sunt în lucru doar documentațiile pentru retrocedările de terenuri situate în Vad și Hălmeag. Tot în această perioadă, angajații Primăriei Șercaia lucrează și la un proiect important, câștigat de comunitate în urmă cu câteva luni. Este vorba despre cadastrul general, fondurile provenind de la Ministerul Lucrărilor Publice.

Șercaia este una din comunele din Țara Făgărașului în care emiterea titlurilor de proprietate este pe ultima sută de metri. Până acum, potrivit edilului Cristinel Paltin, au fost emise peste 90% din titlurile de proprietate. „În ceea ce privește retrocedările, am reușit să ne apropiem de finalizarea acestui proces. Procentul retrocedărilor de teren agricol pentru proprietățile private din comună este de peste 90%. Mai sunt în lucru documentațiile pentru retrocedările de terenuri situate în Vad (zona Țelini) și în Hălmeag (zona Dealul Viilor). Pentru restul suprafețelor, documentațiile sunt întocmite și depuse la OCPI Brașov pentru redactarea titlurilor de proprietate“, a declarat primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.

O problemă, totuși, la acest capitol, este deficitul de teren pe care comuna îl are în acest moment. Însă edilul speră ca și acest lucru să fie rezolvat în perioada următoare. „Suntem, din păcate, în deficit de teren în comună și va trebui să găsim o soluție și aici. Și legile fondului funciar sunt greșite, nu au cap și nici coadă, nu sunt alocate nici fonduri și singurii care răspund sunt primarul și scretarul primăriei. În acest moment, situația funciară din comună nu mai corespunde cu situația de pe vremea comunismului. Iar după anii ’90 sașii au plecat în Germania, însă au și revenit și și-au revendiat pământurile. Din aceste motive acum avem deficit de teren, va trebui cumva să îl suplinim“, a mai spus edilul.

Se realizează cadastrul general

Tot în acest an, Primăria Șercaia a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru realizarea cadastrului general. Contractul de finanțare trebuia semnat în luna aprilie din acest an, însă, din cauza pandemiei, s-a amânat semnarea. „Vreau să subliniez că am obținut o finanțare, după ce am executat un cadastru imobiliar pe două sectoare, în Șercaia, pe sectoarele 10 – 16 (Băluș și Belciuc). Ce reprezintă acest lucru? Am repoziționat absolut tot, am luat la inventariere fiecare metru pătrat de pământ. Pe coordonate s-au emis extrase CF pentru cei care aveau titluri de proprietate, dar nu și CF-uri. Astfel, acum toți locuitorii pot veni cu titluri și le putem încheia documentația să își facă extras CF. Acum acești locuitori au numere cadastrale atribuite. La cadastru general vă spun că avem nevoie de o firmă bună, pe care deja o avem, și-a adjudecat lucrarea. Mai trebuie să avem și o bază puternică cadastrală, la nivel de primărie. Ce înseamnă acest cadastru general? Se ia fiecare poziție, imobil, fiecare casă, și se încheie documentația așa cum este. Dacă nu sunt litigii, în 3 ani persoana devine prorietară pe clădirea pe care n-a avut-o niciodată intabulată. Bineînțeles, avem nevoie de colaborarea oamenilor. Ei trebuie să își aducă documentele la primărie, în momentul în care le solicităm acest lucru“, a mai adăugat edilul Cristinel Paltin.

În ţară sunt 215 comune care beneficiază de cadastru general gratuit, printre care şi Şercaia, Beclean, Mândra şi Voila. Achizițiile se desfășoară pe loturi, fiecare comună reprezentând un lot. Suprafața totală estimată a celor 215 loturi este de 1.294.509 de hectare.

(A. ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.