După mai multe ediţii consecutive în care sărbătoarea făgărăşenilor a fost organizată sub zidurile Cetăţii, anul acesta municipalitatea a luat decizia să mute întreaga manifestare pe stadionul municipal.
Motivul principal îl constituie intrarea fortificaţiei în şantier.
,,De anul acesta, Cetatea Făgăraş a intrat în şantier şi va rămâne astfel în următorii 4 ani de zile. Poate aţi observat deja că s-a şi început organizarea de şantier în zona în care la Zilele Făgăraşului erau montate jocurile pentru copii. De asemenea, au început să se facă şi măsurătorile necesare intervenţiilor asupra Cetăţii şi pot să vă spun că primele au vizat podul de pe latura de nord a fortificaţiei. Peste şanţul de apărare, înspre Galaţi, va fi construit un nou pod în cursul procesului de restaurare. Nu mai puteam să înghesium acum jocuri şi tarabe în zona respectivă”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu pentru ziarul ,,Salut Făgăraş”.
Castelul Făgăraşului va beneficia de un amplu proiect de restaurare, care se întinde pe o lungă perioadă de timp şi care se realizează cu fonduri europene.
Restaurarea Cetăţii este cel mai important, dar nu singurul motiv, pentru care la ora aceasta stadionul găzduieşte manifestarea de patru zile.
,,Cetatea este monumentul istoric cel mai important al întregii zone, nu numai al Făgăraşului. Statistic, s-a dovedit în ultimii ani că în perioada în care s-au ţinut acolo zilele oraşului numărul turiştilor de la Cetate scade cu 50%, pentru că cei care vin de mai departe cu maşinile nu mai au unde parca şi evită să mai oprească la Făgăraş să o viziteze. Un al treilea motiv îl reprezintă reclamaţiile avute de la locuitorii de la case referitoare la zgomotul continuu timp de 4 zile, aşa că meritau şi aceştia o pauză după atâţia ani”, a mai explicat edilul.
Potrivit primarului, cel puţin în anii în care Cetatea se va afla în proces de restaurare, zilele oraşului se vor desfăşura pe stadion.
În jurul Cetăţii se vor mai organiza doar evenimente cu iz cultural, cu specific medieval, de natura celor care nu pun în pericol monumentul de categoria A, inclus pe lista monumentelor din România.
În aceste zile au fost mulţi făgărăşeni care s-au întrebat, în mediul on-line, de ce se mai numesc ,,Zilele Cetăţii”, dacă nu se organizează sub zidurile acesteia.
Primarul Sucaciu spune că manifestarea este o sărbătoare a oraşului ca cetate, nu a imobilului cetate. În perioada Evului Mediu, oraşul era considerat o cetate în sine, aici avându-şi reşedinţa principii Transilvaniei. În secolul al XVII-lea, de exemplu, tot burgul (adică oraşul cetate) număra 2.000 de oameni. Cei care veneau la Făgăraş din comunităţile învecinate spuneau că merg în Cetate, făcând referire la aşezare, nu la clădirea efectivă a Cetăţii.