Din seria ce a mai fost înainte de Covid-19: Epidemia de gripă din ’71 a izbucnit mai întâi în județele Sibiu și Brașov


Ziarul ,,Salut Făgăraș” a publicat, în două episoade, informații despre epidemii și molime care s-au abătut asupra zonei noastre în trecut. Citiți aici despre ciuma, holera și tifosul care au făcut prăpăd în cartierul Galați și aici despre molima din pirmaidele de la Șona.

În episodul de astăzi, un fragment din gripa din 1971!

O epidemie de gripă care a afectat puternic România a avut loc în anul 1971. Autorităţile comuniste au ţinut secrete datele privind numărul de îmbolnăviri şi decese, dar unele informaţii au răsuflat şi au fost publicate în reviste de specialitate din străinătate.

În toamna anului 1971 a circulat pe teritoriul ţării noastre una dintre cele mai puternice gripe de până atunci care a afectat peste 14.000 de români.

Numărul persoanelor bolnave cu siguranţă a fost mai mare de 14.000, scriu jurnaliștii de la Adevărul, însă autorităţile comuniste, la ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu, au secretizat rapoartele medicale. Medicii au fost obligaţi să treacă fişele de deces alte cauze, cum ar fi infarct, în loc de gripă.

Gripa a fost o pandemie la nivel mondial şi a debutat în anul 1968 în Hong Kong (ca și Covidul de astăzi care a izbucnit tot în China), după care a ajuns şi în Singapore şi în Vietnam, unde era în derulare războiul declanșat de SUA împotriva nordului comunist susţinut de Uniunea Sovietică. Inevitabil, o parte a trupelor americane s-au îmbolnăvit şi au dus boala şi în SUA. S-a ajuns astfel, ca în 1970, un număr de 12 state americane să fie în carantină.

Un an mai târziu, în 1971, gripa a trecut Atlanticul şi a ajuns în Europa. Primele ţări care au anunţat cazuri au fost Elveţia şi Finlanda. În Ungaria, gripa a provocat 500.000 de îmbolnăviri.

În septembrie 1971, gripa a ajuns în România, mai întâi în Sibiu şi în Braşov.

Potrivit datelor medicale care au rămas, pe data de 15 septembrie la Iaşi se înregistrau 405 cazuri, dintre care 34 de copii între 0 şi 4 ani. Cifrele continuau să crească de la o zi la alta. În Bucureşti, vârful epidemiei a avut loc pe 20 octombrie, în timp ce în Moldova, în a doua săptămână din luna noiembrie, cu 3.725 de cazuri. Cea mai afectată zonă a fost Iaşiul, unde numărul îmbolnăvirilor a ajuns la peste 4.000 de cazuri în doar o săptămână.

În vara anului 1971, dictatorul Nicolae Ceauşescu a vizitat China, Coreea de Nord, Mongolia şi  Vietnamul. Ca de obicei, liderul comunist a fost însoţit de o delegaţie numeroasă. Ulterior, specialiştii în sănătate au lansat ipoteza că gripa ar fi putut fi adusă în România chiar de către membrii delegaţiei.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.