Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă” a găzduit în după-amiaza zilei de marţi, 27 noiembrie 2018, un eveniment dedicat Centenarului Marii Unirii. Acesta a cuprins trei segmente diferite, după cum urmează: lansare de carte, expoziţie de fotografie, expoziţie filatelică.
Expoziţia filatelică a lui Remus Popovici
Preşedinte al Cercului filatelic Făgăraş şi colecţionar de 6 decenii, inginerul Remus Popovici a pregătit pentru evenimentul dedicat sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire un panou cu precursori şi făuritori ai întregirii neamului românesc.
,,Pe acest panou avem piese filatelice – însemnând ilustrate maxime, plicuri ocazionale şi coliţe – care înfăţişează figurile celor care au contribuit la întregirea poporului, de la Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza şi Carol I şi până la Regele Ferdinand şi Regina Maria. Unele dintre ele au fost emise de Romfilatelia, altele de celebrul machetator particular Ioan Daniliuc”, a precizat ing. Popovici.
Miercuri, 28 noiembrie, Remus Popovici şi ale sale exponate filatelice vor fi parte din vernisajul de la Biblioteca Astra de la Sibiu a expoziţiei filatelice naţionale ,,Centenarul Marii Uniri”.
Volumul de umor al lui Florin Alexandru
Tot în cadrul evenimentului găzduit de Fundaţia ,,Negru Vodă” a fost prezentată şi cea de-a 5-a carte şi ultima din colecţia ,,Doza de umor” semnată Florin Alexandru.
Prima lansare a volumului a avut loc în data de 13 septembrie la Casa de Cultură, în cea de-a doua seară a Festivalului ,,Ceapa de Aur”.
Volumul se intitulează ,,Vivaldi cu mici şi muştar”.
,,M-am inspirat din viaţă pentru acest volum. Este alcătuit din scurtisime, pe care eu le-am mai numit şi alexandrione”, a precizat autorul.
Florin Alexandru este părintele spiritual al Festivalului umoristic ,,Ceapa de Aur”, care a ajuns anul acesta la ediţia aniversară cu numărul XX, este membru al trupei de umor ,,Experiment 77” şi este cunoscut publicului de la nivel naţional datorită scenariilor pe care le-a produs pentru serialele de la Pro Tv: ,,La seviciu” şi ,,La bloc”.
Expoziţia de fotografie a lui Ion Ciungara
Inginerul Ion Ciungara a prezentat în cadrul evenimentului expoziţia foto ,,Şi noi am semnat la Alba Iulia”
„În primăvara acestui an, împreună cu Primăria și Consiliul Local Lisa, am inițiat un proiect legat de Centenarul Marii Uniri. Finanțarea acestui proiect a venit de la Consiliul Județean Brașov, iar susținerea a venit din partea Centrului Cultural Reduta. Au fost prevăzute mai multe evenimente, o expoziție și o manifestare la Lisa, la sfârșitul lunii iulie, unde am prezentat această expoziție într-o primă fază, ca o colecție de documente și poze legate de Marea Unire, cu ajutorul colaboratorilor mei, preotul Sergiu Dudan, educator Moga Lucia și învățător Ana Sucaciu din Lisa, și un vechi colaborator al meu, Ion Bucurenciu, din Breaza. Am fost și la Alba Iulia, acolo unde am prezentat expoziția, dar a avut loc și un spectacol legat de Marea Unire, evenimentul a avut loc la 1 noiembrie, cu ocazia a 419 ani de la intrarea lui Mihai Viteazu în Alba-Iulia. Am fost și la Muzeul Unirii de la Alba-Iulia, iar conducerea muzeului m-a ajutat cu copii după documentele originale, cu semnăturile oamenilor din satele comunei Lisa pe actele Unirii. Această expoziție este în curs de tipărire la tipografie, va urma să apară la începutul lunii decembrie. O voi prezenta duminică, 16 decembrie, și la Pojorta, satul meu natal”, a spus ing. Ion Ciungara.
Expoziția ,,Și noi am semnat la Alba Iulia” prezintă poze și documente ale oamenilor din Țara Făgărașului care au fost, la 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia.
Nu este pentru prima dată când Ion Ciungara realizează o expoziție cu fotografii. „Descoperirea de fotografii vechi și punerea lor în valoare poate fi considerată ca o pasiune de-a mea, începută după pensionare. Descoperisem poze vecji cu cete de feciori în casele oamenilor și așa mi-a veni ideea să le colecționez, să le scanez și să le prezint în diverse expoziții de-a lungul ultimilor ani. Am reușit să pun în valoare fotografii vechi din mai multe sate din Țara Făgărașului, printre care Pojorta, satul mamei mele, Voivodeni – satul tatălui meu, apoi Lisa, Breaza, comuna Jibert. Am strâns material și pentru satele Voivodenii Mici și Iași”, a mai explicat ing. Ion Ciungara.