Pentru că avem multe de spus!

.

Împărăteasa Sissi, păzită cu o cameră video la Hălmeag


„O păzim ca pe ochii din cap”, spune primarul Cristinel Paltin. Mai sunt doar patru asemenea ei în toată Europa

Hălmeagul, un sat din comuna Şercaia, se mândreşte cu un bust al Împărătesei Elisabeta a Austriei, mai cunoscută sub numele Sissi. Este singurul bust din Transilvania, rămas intact şi una dintre puţinele statui din Europa ce o înfăţişează  pe faimoasa Prinţesă, mai apoi Împărăteasă a Austriei. Bustul se află, în prezent, în curtea celei mai vechi biserici din sud-estul Europei şi este păzită non-stop, cu o cameră video. „Reprezintă o valoare, ne aduce aminte de trecut. La ora asta, mai sunt cinci asemenea ei în toată Europa, dintre care una este la noi, aşa că o păzim ca pe ochii din cap”, a explicat Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia. Sissi

Povestea bustului începe după Revoluţia din 1848, când mulţi copii din Ardeal au rămas orfani. Se spune că Sissi a făcut o donaţie importantă pentru ei, în 96 de localităţi din ţară. În fiecare din aceste localităţi a fost mai apoi sculptat un bust şi aşezat la loc de cinste. Au venit, însă, vremuri grele pentru întreaga ţară, iar în perioada comunistă, multe dintre statui au fost distruse. Bustul din Hălmeag este singurul care a scăpat, fiind ascuns. Când lucrurile s-au mai liniştit, a fost din nou aşezat la loc de cinste, de această dată, în curtea Bisericii Evanghelic-lutherane, monument istoric, în care încă se mai slujeşte, după cum a amintit Cristinel Paltin. „Construcţia Bisericii a început undeva la 1170 şi a fost finalizată la 1230”, a adăugat edilul.

O altă personalitate cu care se mândreşte Hălmeagul este Ecaterina Varga – „Doamna moţilor”, care s-a născut şi a murit aici.

Sursă text: bzb.ro

Sursă foto: tudorduică-transsylvanica.ro

cupu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.