Jurnalist suedez, în Făgăraș. ,,Vrem să arătăm lumii problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități de etnie romă”


  • Bengt Sigvardsson, jurnalist din Suedia, a fost astăzi la Făgăraș, pentru a discuta cu o persoană cu handicap, de etnie romă, pentru a-i afla problemele cu care se confruntă și pentru a arăta întregii lumi ce înseamnă să trăiești cu o dizabilitate.

Bengt este jurnalist în Suedia și colaborează cu o revistă dedicată exclusiv persoanelor cu dizabilități. Tocmai de aceea, într-o discuție avută cu editorul revistei Handikapnytt, a dorit să afle mai multe lucruri despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, dar care sunt de etnie romă. Dacă sunt marginalizate, dacă sunt ajutate, dacă sunt stigmatizate tocmai pentru că sunt de etnie, dacă statul oferă ajutorul de care au atâta nevoie.

Așa că, subiectul lui de astăzi a fost Gheorghe Gulu, făgărășean de 66 de ani, care locuiește în bl. 12 din cartierul Combinat și, de 4 ani, este paralizat pe partea dreaptă.

,,Sunt divorțat, am 3 fiice și, de doi ani, locuiesc în această cameră din blocul 12 din cartierul Combinat. Înainte de asta am stat pe străzi vreo 2 ani, acolo dormeam, acolo cerșeam. În 2016 am căzut în baie și de atunci am paralizat pe partea dreaptă. Nu îmi pot folosi nici mâna dreaptă, nici piciorul. Mă descurc cu o cârje, însă aș avea nevoie de un scaun electric cu rotile, tocmai din cauza mâinii drepte, pe care nu o pot folosi”, îi povestește nea Gheorghe Gulu jurnalistului străin.

Îi spune jurnalistului că, înainte de accident, a lucrat mulți ani. Și ar mai lucra și acum dacă nu avea paralizie. ,,Mă descurc greu, dar acum tot stau mai bine decât stăteam acum 2 ani, când dormeam pe străzi. Am două pensii, din care una de handicap, cu ambele am 1.700 de lei. Plătesc ce consum, medicamentele, mâncarea, încerc să mă descurc. Mă ajută o fată din bloc, îmi gătește și mă ajută să mă îmbrac, eu nu pot singur”, îi mai spune Gulu lui Bengt.

Bengt este jurnalist de mai bine de 20 de ani și tot de atunci călătorește în toată lumea, apărând drepturile omului. ,,Eu sunt doar un mesajer, arăt problemele cu care oamenii se confruntă. Fie că vorbim de Orientul Mijlociu, fie că vorbim de Europa. Am călătorit în multe țări și am spus multe povești. În general scriu despre drepturile omului, dar și despre organizațiile care ajută oamenii. Lucrez, în general, în Orientul Mijlociu – Irak, Liban. Iar acolo se pot spune multe despre drepturile omului, despre nevoile acelor oameni, despre refugiați. Dar ca și freelancer trebuie să acopăr și multe alte subiecte, în afară de sport, chiar nu-mi place acest subiect”, glumește Bengt.

Iar unul din aceste subiecte pe care le acoperă jurnalistul sunt și drepturile pe care le au persoanele de etnie romă cu dizabilități. ,,Auzim multe lucruri despre persoanele de etnie romă care au și dizabilități, despre faptul că sunt discriminate, despre faptul că trăiesc în sărăcie. Bineînțeles, persoanele cu handicap din foarte multe țări europene și nu numai sunt discriminate, dar cum este să fii de etnie romă și să ai și vreun handicap? Așa că ne-am îndreptat atenția și către România”, explică Bengt.

Este de câteva zile în România și, până acum, a stat de vorbă și cu o persoană cu handicap care locuiește în București. ,,Nu este ușor să fii și de etnie romă și să ai și o dizabilitate. Este foarte greu să te descurci, mai ales dacă nu ai ajutor din partea semenilor. Tocmai despre aceste lucruri scriu eu, despre drepturile omului, despre persoanele cu dizabilități și cum pot fi ele ajutate. Aceste persoane trebuie să știe că au drepturi, au dreptul să fie ajutate, să beneficieze de ajutor medical și alte asemenea lucruri. Tot ce scriu, scriu din inimă, nu sunt o persoană religioasă, dar cred în toate aceste lucruri. Și mai cred că pot ajuta în acest fel”.

Și pentru că munca este viața lui, așa cum ne-a spus, Bengt va pleca, în câteva zile, din nou în Orientul Mijlociu. Nu înainte, însă, de a scrie un articol despre Gheorghe Gulu.

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.