Noul pod de la Comăna a fost inaugurat!


Noul pod de la Comăna a fost inaugurat marți, 22 septembrie!

După doi ani de aşteptare, locuitorii din zona Comăna-Crihalma pot trece râul Olt pe noul pod, astfel că nu vor mai fi nevoiţi să facă un ocol de câteva zeci de kilometri, până la Rupea.

În prezenţa reprezentanţilor Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), ai antreprenorului şi ai autorităţilor locale şi judeţene, la faţa locului a avut loc semnarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi, odată cu aceasta, inaugurarea construcţiei. Noul pod, realizat din beton armat, are o lungime de 86,6 metri, o lăţime a părţii carosabile de 7,8 metri, plus trotuare pentru pietoni pe ambele laturi (cu o lăţime de 1 metru). Podul a fost prevăzut şi cu două rampe de acces cu o lungime de aproximativ 250 metri fiecare. Totodată, s-au realizat lucrări de protecţie şi asupra albiei râului.

De asemenea, în urma calculării debitului maxim al Oltului a reieşit o înălţime la tabliere (platforma pe care este suprafaţa carosabilă) a podului mai mare decât a precedentului, astfel încât acesta să nu mai fie afectat de viituri. Totodată, spre deosebire de vechiul pod de stejar, cel nou are mai puţini piloni, astfel că la baza lui nu se vor mai forma „baraje” de gunoaie şi arbori, aşa cum s-a întâmplat în cazul celui vechi.

În urma inundațiilor abundente din vara anului 2018, podul care făcea legătura între Comăna de Jos și Crihalma a fost luat de viitură și efectiv s-a întrerupt legătura dintre cele două localități, comuna rupându-se în două. A fost o perioadă dificilă, cetățenii din Crihalma și Ticușu Nou fiind obligați să facă un ocol de aproximativ 35 km ca să poată ajunge la centrul de comună pentru diferitele probleme pe care le aveau. Imediat după ce s-a întâmplat această nenorocire, Consiliul Județean Brașov a urgentat finalizarea proiectului tehnic și obținerea tuturor avizelor necesare. După care, prin Compania Națională de Invesiții, s-a semnat contractul. După părerea mea, este cea mai mare realizare care a avut loc în ultimii 30 de ani, nu doar în comuna noastră, ci în întreaga zonă, a spus pentru Salut Făgăraș primarul comunei Comăna, Viorel Grusea.

Demersurile privind reconstrucţia noului pod de la Comăna au fost iniţiate de administraţia judeţeană la puţin timp după ce vechiul pod de lemn a fost luat avariat de viitura din luna martie a anului 2018, apoi distrus total în timpul inundaţiilor din luna iunie a aceluiaşi an. La momentul respectiv, Consiliul Judeţean Braşov avea în lucru o documentaţie tehnică pentru un pod nou în acea zonă, iar după finalizarea proiectului tehnic, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a predat dosarul la CNI, aceasta derulând şi finanţând construcţia propriu-zisă. Solicitarea autorităţilor judeţene pentru preluarea investiţiei de către CNI s-a făcut în 10 iulie 2018, iar procedurile de achiziţie s-au derulat rapid. Astfel, contractul de execuţie, cu o valoare de 21.860.216 lei, a fost încheiat pe 12 septembrie, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 26 octombrie 2018.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.