Pentru că avem multe de spus!

.

Printre făgărășeni: Soprana făgărășeană cu voce de aur: Corina Zosim


 

corina zosimEste o soprană de excepție cu o voce de aur, care i-a impresionat inclusiv pe canadieni. Făgărășeanca Corina Zosim a ajuns una din cele mai apreciate artiste din Montreal. Cu toate că s-a stabilit cu familia peste ocean, nu a uitat de orașul ei natal și în fiecare an revine pe meleagurile unde a crescut cu mare drag.

Am întâlnit-o pe Corina Zosim și am rămas impresionată de naturalețea și simplitatea ei. Este una din cele mai apreciate soprane din Canada, dar a ajuns să și predea la una din universitățile de acolo. Este un munte de cunoștințe și mereu în căutare de a învăța ceva nou. Stabilită peste ocean de peste 10 ani, acolo unde și-a urmat soțul, Corina nu a uitat de orașul în care a crescut și cu mare drag revine în fiecare an. Probabil nu mulți știu cine este Corina Zosim.

Este o tânără făgărășeancă de 34 de ani care a ajutat la formarea grupului Anatoly, grup care a participat la emisiunea Românii au Talent anii trecuți. Este o tânără soprană care a ajuns să impresioneze comunități întregi, o tânără făgărășeancă ce schimbă mentalități, ajută tineri, intră, prin cântec, în inimile oamenilor.

corina zosim3Sunt făgărășeancă și am 37 de ani. Am fost la Generală nr. 7 și apoi am urmat Liceul Pedagogic la Brașov. Am fost educatoare 1 an la Brașov. Între timp am început și Conservatorul și am făcut și Școala de Canto, secția Canto Clasic. În familia mea aproape toți cântăm, tatăl meu, fratele meu, care e preot în satul Iași. Am vrut din ambiție să mă duc la Liceul Pedagogic din Brașov, știam că două colege de clasă se duc, așa că m-am dus și eu. Nici nu mă pregătisem, dar am luat, cu toate că subiectele în acel an au fost grele. Chiar dacă fusesem o elevă cu 10 pe linie, prima mea notă la muzică a fost 5. Atunci am avut un șoc. Dar nu m-am lăsat nicicum, așa că m-am pus pe învățat și am muncit foarte mult“, povestește Corina. Iar munca nu a rămas nerăsplătită, profesoara pe care o avea la muzică i-a observat vocea, iar de aici viața ei s-a schimbat. „Profesoara Elena Criveanu a fost cea care și-a pus amprenta pe vocea mea. Era o profesoară exigentă de la care am avut numai de învățat. Aveam repetiții la cor, aveam școala de canto, aveam școala de pedagogie, tot timpul eram ocupată și aveam ceva de făcut, inclusiv seara. Așa mi-am petrecut eu adolescența“, își amintește Corina.

corina zosim4Pe lângă toate aceste activități, la finalul clasei a IX-a, Corina a  cochetat și cu jurnalistica și a ajuns să lucreze și în studiourile Media Pro, la secția știri. Totul ca urmare a câștigării unei burse în domeniu.

A făcut parte din Grupul Anatoly

În anii 2000 i-a cunoscut pe Ciprian Cucu, Gabriel Baciu și Andrada Modiga. „Ciprian Cucu era cantor la o biserică în Bran. Așa că într-o duminică m-am dus și eu la acea biserică să cânt împreună cu ei și apoi m-am tot dus în fiecare duminică acolo. Și așa s-a format grupul Anatoly. Primul spectacol l-am avut în Cristian, în 2001, am fost împreună la concursuri naționale. Am înregistrat și câteva discuri împreună, unul dintre ele este „Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur“, care a fost nominalizat la Premiile Academiei Române, în 2006“, își mai amintește Corina despre începuturile Anatoly. În 2003 ea s-a hotărât să plece în Canada și să își urmeze viitorul soț.

De când am ieșit pentru prima dată din țară mi-a plăcut foarte mult, așa că mă hotărâsem să plec. Îmi cunoscusem apoi viitorul soț, care trebuia să plece în Canada, și atunci mi-am luat inima în dinți și mi-am zis că plec și eu și să îmi continui studiile. Am urmat în Canada Facultatea de Dirijor de orchestră și muzică, apoi am mai făcut o altă facultate de pedagogie, alți trei ani. În Canada se pune accent pe tehnica pedagogiilor active, tehnică pe care m-am specializat și eu“.

Viața în Canada. Școală și concerte

În Canada s-a axat în primii ani pe școală, pe învățat, pe facultăți. Iar primul loc de muncă l-a avut tot într-o școală, profesoară la un liceu din Saint Hillaire.

Aici făceam orchestră cu copiii. Aici am avut prima experiență cu copiii și a fost extrem de greu. Nu știam să predau la adolescenți și lucram cu copii care nu au ales muzica. Plecam plângănd de la serviciu, făceam navetă de 60 de km. Dar niciodată nu am renunțat, oricât de greu mi-ar fi fost, la ceva ce am început! Este un gând pe care îl spun și la conferințe: dacă vreți să reușiți și vă găsiți într-un anumit moment și într-un anumit loc, nu renunțați. Nu se știe la final ce îți aduce acea experiență, îți va ajuta la ceva în viață!“.

În 2005 înființa în Canada Corul Armonia, cu care a înregistrat deja două discuri, muzică religioasă, laică, populară. „În acest moment am un cor de copii la școală, un cor de copii la biserica românească, unde va fi centrul Episcopiei din Canada, în Montreal. Sunt directoarea Școlii de Duminică, pregătesc copiii pentru olimpiade, facem activități împreună. Au fost momente în care am simțit din plin despărțirea de Anatoly. Am avut și o încercare cu cvartetul BelaKord, dar sănătatea unor membrii a trebuit pusă înaintea trupei. Eu cânt și solo muzică clasică. Nu mă las de cântat, îmi place prea mult“.

corina zosim5Proiecte, concerte, congrese, tabere. Relaxare la Făgăraș

Soprana făgărășeană Corina Zosim locuiește momentan, cu familia, în Canada. Acolo este implicată în multe proiecte, acolo este și profesoară, și dirijor, și soprană, și președinta profesorilor și… mamă a trei copii. Cu toate că timpul ei liber este limitat și, din tot ce mi-a zis, mi-am dat seama că tot ce face face cu plăcere și dăruință și 100% implicare, nu ratează vacanțele în Făgăraș, de fapt în Pojorta, acolo unde este oaza ei de relaxare.

Ce mai fac acum? Multe fac. Anii trecuți am implicat aproape 400 de copii într-o comedie muzicală. Două reprezentanții cu două rânduri de personaje, am avut un succes uriaș. La biserică am frecvent concerte, inclusiv cu corul. În acest an am reușit și examenul de doctorat în didactiva muzicii “. Corina s-ar întoarce mâine în țară și s-ar stabili aici.

Însă consideră că modul ei de predare nu se aplică încă și aici. „Dacă mi s-ar propune, mâine aș veni aici. Până atunci, însă, revin cu mare dragîn fiecare an, în Făgăraș. Ca și acum, de pildă, am revenit acasă. Cine știe ce ne mai rezervă viața“, încheie Corina Zosim.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.