Indiferent cât de gri și lungă a fost iarna, primăvara ne aduce lumină în suflet. Hainele devin mai ușoare, optimismul crește, soarele pare să ne încălzeascș mai mult decât nasul și… începem să visăm către anotimpul vacanțelor. Să nu uităm, însă, că, la fel ca și natura, corpul omenesc suferă mici schimbări odată cu venirea primăverii, iar acum este momentul potrivit pentru a ne schimba modul de viață, a ne îndrepta organismul spre o mai bună funcționare și pentru a-l detoxifia.
Antrenorul Radu Cocan recomandă:
Detoxifierea nu se referă strict la renunțarea produselor de origine animală și consumul strict de fructe și legume, se referă la modul de preparare și de asociere. Primăvara este anotimpul cel mai potrivit, dacă vrei să începi un program de detoxifiere, fiind anotimpul care îți pune la dispoziție multe „frunze“: urzici, spanac, ceapă verde, usturoi verde, leurdă, stevie, lobodă, măcriș și fructe precum: mere, pere și citrice. Ieşirea din iarnă este însoţită de multe ori de carenţe de vitamine şi minerale, care atrag după ele atât de neplăcuta astenie de primăvară. De cele mai multe ori, chiar fără să ne propunem, începem să vedem modificări benefice ale stării de sănătate, prin reducerea cantităților de grăsimi atât de frecvente în dieta noastră, pe care le-am acumulat peste iarnă. Detoxifiera presupune renunțarea la obiceiurile nesănătoase precum: fumatul, prăjelile, margarina, alimentele de tip fast-food, pastele făinoase, pâine și a cărnii procesate. Totodată este nevoie și de un program bazat pe exerciții fizice (acasă, în sala de sport, sau în aer liber), care va ajuta corpul să se mobilizeze și apoi să elimine din toxine, în mare parte prin transpirație. Sportul trebuie perceput și introdus în viața noastră ca un stil de viață! Dacă e practicat ocazional nu are un rezultat atât de benefic ca atunci când e practicat zilnic, sau cel puțin la două zile. Dieta echilibrată, plimbarea în aer liber, precum și odihna sunt factori care reduc stresul și ajută la buna funcționare a organismului.
Ca sport, antrenamentul cu greutăți la sală e cel mai eficient în a-ți menține corpul sănătos. Pe lângă faptul că e un sport cu foarte mici riscuri de accidentări, te ajută în a-ți modela corpul, a scăpa de celulită și stratul adipos, îți crește forța și rezistența musculară și îți protejează sistemul osos.
Antrenamentul cu greutăți e mult mai eficient ca antrenamentul cardio în reducerea kilogramelor în plus, bineînțeles cu o dietă echilibrată. Alergatul în aer liber e un sport plăcut, care implică mai puține costuri.
Și acasă se poate face sport, asta dacă nu lipsește motivația. Majoritatea celor care se antrenează acasă renunță, din cauza lipsei de motivație și a rezultatelor slabe. La sală multitudinea aparatelor te ajută în a te antrena mai ușor cu un mai mic risc de accidentări, iar colegii, sau partenerii de antrenament te motivează. Pentru persoanale care preferă antrenamentul acasă, exercițiile cele mai eficiente sunt: flotări, tracțiuni, abdomene, extensii, genoflexiuni și fandări. Aceste exerciții sunt foarte cunoscute încă din școală, de la orele de sport și lucrează toată musculatura corpului. Cea mai eficientă dietă este de departe dieta low carb. Această dieta se bazează pe consumul cât mai mic, spre 0, de carbohidrați proveniți din pâine, paste făinoase, biscuiți, sucuri carbogazoase, cereale, cartofi, dulciuri, fructe în cantități mari și pune accent pe consumul mare de proteine: lapte, carne, brânză, ouă, fasole, mazăre, soia. Atât dietele cu consum redus de carbohidraţi cât şi cele cu consum redus de grăsimi funcţionează bine pentru scăderea în greutate, însă dieta cu consum redus de carbohidraţi este mai bună pentru colesterol, îndeosebi pentru creşterea nivelului colesterolului bun, sau HDL, aproape de două ori mai mult decât rata dietelor cu consum redus de grăsimi.
Un plan alimentar trebuie să respecte câteva reguli de bază:
– masa de dimineață este cea mai importantă;
– consumarea unui supliment la fiecare 3-5 ore (sau de cate ori îți este foame), chiar dacă urmărești să slăbești, sau să pui masă musculară;
– consumul unei cantități suficiente de apă, neincluzând aici alte lichide. Apa este foarte importantă pentru procesele metabolice și eliminarea toxinelor. – alegerea unor metode sănătoase de preparare a alimentelor: fierbere, coacere, fermentare și mai puțină prăjire, sau frigere (grătar).
Totodată odihna este foarte importantă în acest mod de viață. Corpul are nevoie de odihnă și refacere. Un minimum de 8 ore este necesar pentru refacerea organismului.
Secretul unui organism sănătos: sportul, alimentația corectă și odihna!