Pentru că avem multe de spus!

.

Un ceasornicar făgărășean a produs un model de ceas în memoria lui Eugen Hintz


Îl mai știți pe Andy Bica, făgărășeanul care creat acum 5 ani în Elveția brandul de ceasuri Peren Watches? Am mai scris despre el; ca să vă aduceți aminte, dați un click AICI. Are 32 de ani și este deja un nume cunoscut într-ale ceasornicăriei.

Andy Bica

După ce a pus pe picioare o marcă de ceasuri, a căutat ca fiecare model pe care îl produce să aibă ceva din țara sa natală. Astăzi locuiește în Elveția, în orașul Biel, dar cu sufletul e tot pe acasă. A produs modele prin care a promovat România, ca de pildă Son of the Dragon (după legenda lui Dracula) sau Peren Nera (după Cheile Nerei).

modelul Peren Hintz

Ultimul model creat are ,,rădăcini” la Făgăraș. L-am căutat pe Andy să ne povestească despre ceasul acesta.

,,Pentru a sărbători o jumătate de deceniu de Peren, am reușit să transform o veche viziune de-a mea în realitate și să-l comemorez pe unul dintre pionierii ceasornicariei românești, Eugen Hintz (1869-1962). După întoarcerea din Statele Unite, domnul Hintz a deschis o ceasornicărie în același oraș în care m-am născut, Făgăraș, unde a creat ceasuri acum 100 de ani. Ceasul elvețian Peren Hintz este inspirat din ceasul de buzunar primit de domnul Hintz de la Wyler SA din Elveția și are un mecanism mecanic și un disc rotativ la ora 6 inspirat de „Soarele de Andezit” de la Sarmizegetusa Regia”, povestește creatorul său.

 

Ceasornicarul de la ,,Garofița

Eugen Hintz a fost un pionier în ceasornicărie în Transilvania. El avea un magazin de ceasuri în clădirea în care a funcționat cofetăria Garofița. Există poze cu Făgărașul vechi în care se vede numele său inscripționat deasupra intrării în ceasornicărie. La vremea respectivă, zona centrală a Făgărașului purta numele de Piața Unirii.

casa in care a locuit Eugen Hintz

Activitatea de ceasornicar a lui Hintz a început la Târgu Mureș. A dat faliment cu prăvălia de acolo și și-a încercat norocul în America. La întoarcerea din SUA și-a deschis un atelier și o prăvălie în Făgăraș. La retragerea din activitate, îi predă prăvălia unuia dintre ucenicii care i-au fost alături, Iuliu Simon.

Între cele două războaie mondiale, un producător de ceasuri elvețian favbrică modelul de ceas ,,Eugen Hintz – Fagaras”. Este vorba de compania Paul Wyler & Cie, fondată în 1925, un producător important în domeniul orologeriei. Exemplarul pe care Hintz l-a primit atunci de la producător (în semn de recunoștință, pentru că Hintz cumpăra și folosea piese ale companiei respective în fabricarea ceasurilor sale de la Făgăraș) i-a stat drept model actualul creator al ceasului Peren Hintz.

modelul fabricat de producatorul elvetian interbelic pentru Eugen Hintz

Potrivit lui Andy Bica, în muzeul din Cetatea Făgăraș există un ceas fabricat de Eugen Hintz. ,,Este un ceas de masă, tip CFR, chiar am fost să-l văd“, povestește el.

Iată că, astăzi, un nou model de ceas se naște pentru a cinsti memoria lui Eugen Hintz. Creatorul modelului Peren Hintz a crescut în orașul în care, cu o sută de ani în urmă, însuși Hintz vindea ceasuri.

Modelul Peren Hintz are un cadran de culoare crem, cu cifre arabe. Ca dimensiuni, are 42,5 mm în diametru și doar 11,2 mm grosime.

 

 

 

Cât costă modelul de ceas dedicat lui Eugen Hintz

Andy Bica a mai produs două modele de ceasuri înaintea lui Peren Hintz, așa cum am arătat, respectiv: Son of the Dragon (după legenda lui Dracula) sau Peren Nera (după Cheile Nerei). Hintz este al treilea model al brandului și va fi cel mai scump.

modelul Peren Hintz

,,Ceasul va costa 490 de franci elvețieni și mi-am propus să fie cel mai scump model pe care îl fabric eu. Nu vreau să merg mai sus de acest prag și nici să fac foarte multe exemplare din același model. Hintz va apărea într-o ediție de 300 de exemplare. Celelalte două modele au fost mai ieftine”, spune Andy.

Toate modelele brandului Peren sunt Swiss made. Creatorul lor spune că pentru a purta această etichetă, un ceas trebuie să conțină minim 60% din piese fabricate în Elveția, dar și să fie asamblat în Elveția. Sunt mai scumpe piesele elvețiene, dar tocmai asta face ca valoarea ceasului să fie mai ridicată. Federația Orologierilor din Elveția veghează ca aceste condiții să fie obligatoriu respectate.

Toate ceasurile fabricare de Andy Bica sunt unisex.

Andy a lansat şi o campanie de finanţare pe Kickstarter, pe care o puteţi accesa aici: https://www.kickstarter.com/projects/peren/peren-hintz-swiss-watch-a-tribute-to-old-school-watchmaking?fbclid=IwAR0-nyhlChrytAmbny5qW6NZEFj-paPMPTlo4jPcW5HcU8WUiSHZLMK3_-Q

 

 

 

(Cristina Cornilă)
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.