Un palestinian din Fâşia Gaza sărbătoreşte, la Făgăraş, Ziua României


 

Doar puţine ore ne mai despart de Ziua Naţională a României. Într-o casă din Făgăraş se pregăteşte de sărbătoare un palestinian din Fâşia Gaza. S-a îndrăgostit de ciorba de burtă românească şi acum minunata mâncare este pe foc, pentru ca mâine să poată fi servită la masă.

Ahmed Alashqar are deja doi ani de când este locuitor al Făgăraşului. S-a căsătorit în toamna lui 2018 cu o făgărăşeancă şi de atunci s-a mutat în cartierul Meltea. Soţia lui, Andreea, este colaboratoarea noastră care scrie rubrica ,,Poveşti despre Orient, cu Andreea Alashqar”.

Ahmed s-a născut în Fâşia Gaza, cu 33 de ani în urmă, dar nu şi-a mai văzut casa şi o parte a familiei de ani buni. Îi este dor de casa, de clima şi tradiţiile de acolo, dar cu toate acestea s-a adaptat la românism.

1 decembrie îl prinde pentru al doilea an la rând în Făgăraş. Aici sărbătoreşte după obiceiurile noastre. Şi îi place.

,,România a făcut mereu parte din viața mea. Deși m-am născut în Palestina, am locuit în primii mei ani de viață aici. După ce am terminat liceul în Palestina, am revenit în România pentru facultate. Soarta a făcut să mă căsătoresc și să mă stabilesc în România, dar inima mea va fi mereu împărțită între cele două țări. Românii și palestinienii au foarte multe lucruri în comun. Ambele popoare sunt calde și primitoare, iar relația dintre cele două a fost mereu una strânsă. Palestina mă definește și România mă completează. În ambele țări mă simt acasă, de aceea sărbăroresc de fiecare dată și Ziua națională a României. Anul acesta este al zecelea la rând de când sunt în România pe 1 decembrie şi al doilea de când sunt în Făgăraş. În această zi obișnuiam să văd parada militară, apoi să iau masa împreună cu familia și prietenii de aici. Anul acesta este mai special, așa că vom petrece într-un grup restrâns, numai în familie. Plănuim să mâncăm sarmale, ciorba mea preferată – de burtă, salata boeuf, darşi o tavă mare de kunafa (un desert din fidea specială cu umplutură de migdale, brânză dulce sau nuci și sirop de zahăr). În prezent, în Palestina trăiesc peste 700 de români, iar în România, 3.500 de palestinieni. Îmi doresc să rămânem în continuare uniți și vreau să le urez tuturor românilor de aici și din străinătate, la mulți ani”, a declarat Ahmed pentru ,,Salut Făgăraş”.

Puteţi citi AICI, pe larg, povestea lui Ahmed.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.