Pentru că avem multe de spus!

.

Un vis boem s-adeveri!


 

aurel exatlon editorialBun. Cred că e pentru prima oară când mă bucur că nu trebuie să scriu despre politică și ceea ce trăim cu toții p-ale noastre meleaguri. Chiar e o bine meritată pauză. Timp bun pentru încărcat bateriile, apoi, revenim la oile noastre. Acum. Republica Duminicană, peninsula Samana, locul unde se filmează mult prea cunoscut reality show, Exatlon România 2018. Și ce caut eu aici? Cum ziceam mai sus, o pauză de la România, poate prima cu adevărat din viața mea. Și cum am ajuns aici?

Sincer, imaginația și dorința de a petrece boem câteva luni pe o insulă exotică din Caraibe. Nu mă gândeam deloc la Exatlon, nici nu știam de existența lui, ci doar la cum poate Universul să-mi ofere condițiile perfecte de a-mi permite așa ceva, de a lucra și a face ceea ce-mi place și totodată să mă bucur și de rasfățul unei astfel de loc, la aproape zece mii de kilometri distanță de munții mei de acasă. Și uite unde am ajuns. Da. Mulțumesc! Ce pot să mai zic? Doar explorează, ești într-un spațiu-timp minunat. Dacă e să-mi fi displăcut ceva până acum, ei bine, zborul transatlantic mi-a pus bine răbdarea la încercare. Părea că nu se mai termină. Dar am ajuns, și odată aterizat în Santo Domingo, am uitat instant de cele 9 ore zburate deasupra Atlanticului. Ne mai aștepta un drum de 2 ore cu mașina până în Las Terrenas, partea de Nord a insulei și locul unde se filmează Exatlon.

aurel exatlon editorial2Spun ne mai aștepta, pentru că, spre norocul meu am mai venit cu un băiat, angajat și el în acest proiect. După o zi și ceva, timp în care am încercat să-mi dau seama cât e exact ceasul, am început să mă dezmeticesc. Iar de atunci sunt fascinat de tot ceea ce-mi văd ochii. Oceanul care mângâie o plajă cu un nisip de un auriu atât de curat, care este atât de fin la atingere și care te invită instant să-ți arunci șlapii și să simți energia pământului de aici. Nu vă spun sentimentul când am simțit pentru prima oară cum valurile îmi fura nisipul de sub talpă și cât de plăcut a fost acel gâdilat. Din nou: Mulțumesc! Oamenii locului sunt mai toți zâmbitori și binevoitori. “Hola!” e la ordinea zilei și e mereu spus cu zâmbetul pe față. E forfotă de dimineața până noaptea târziu, sunt foarte mulți motocicliști, mopedişti, scuterişti, pietoni și mașini, pe niște străduțe înguste, din care te miri cum naiba reușesc să se sincronizeze atât de bine. Tu ca pieton, tre să știi un lucru, te ții pe margine și în rest nu trebuie să-ți faci griji, ți se respectă traseul de ceilalți.

Un aspect și mai interesant e că la fiecare pas ți se propune o tură cu motocicleta prin stațiune de către taximetriști. Da, aici taximetriștii sunt călare pe motocicletă sau scuter și sunt mai mereu gata să convingă câte-un curios să le facă turul stațiunii. Totul pe niște sume modice, căci viața aici pare ieftină, asta și din cauză că PIB Republicii Dominicane nu e printre cele mai de top. Din contră, frumoasa insulă exotică are și ea problemele ei sociale legate de sărăcie, în special. Însă și acesta va fi un aspect căruia îi voi dedica un articol în timpul în care voi sta pe aici. Pe plajă ești mai mereu însoțit de câte un câine maidanez, mulți dintre ei Chiuaua. Gradele din termometre nu scad mai puțin de 24,25 de grade noaptea, iar ziua sunt undeva la 30, 32! Dar briza, vântul și umezeala înlătură acel discomfort termic de cod portocaliu și roșu.

aurel exatlon editorial1Doar că prin aceaste zone se mai ivește câte-un uragan. Au și ei riscurile lor. Pasărea Colibri zboară nestingherită hrănindu-se din polenul unor flori cu un colorit și forme care nu credeam că există. Ananasul e o minune aici, e atât de dulce și de zemos că aproape nu-ți mai rămâne pulpă în gură. Ești invadat instant de cel mai natural suc din câte există. Orice insecta, orice vietate, sunet și imagine… ce mai, sunt invadat de cele mai minunate comori ale existenței. Natura e absolut fascinantă, totul e atât de viu, de colorat și de vibrant, încât, da, Caraibele își merită reputația.

Și cam atât, deocamdată. Vor fi trei luni de povești și imagini surprinse prin cuvinte, fotografi și filmulețe.

Pace, lumină și iubire!

(Aurel Csato)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *