Vechile taxe auto mai pot fi recuperate timp de 5 ani. Se pregătește un act normativ în acest sens


Toate persoanele care n-au apucat să ceară, în timp util, restituirea fostelor taxe auto vor avea o nouă ocazie să-și recupereze banii pe cale administrativă, conform unui proiect de OUG aflat în pregătire la Guvern. Prin noul mecanism, solicitările de restituire vor putea fi depuse timp de cinci ani, față de un singur an, cum prevedea mecanismul anterior dat în 2017.

,,De ce vine Guvernul cu un proiect de OUG pentru un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto? Deoarece, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-677/19), s-a stabilit că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost mult prea scurtă. Scurtă prin comparație cu perioada de cinci ani în care se pot cere, în mod normal, restituirile de sume de la statul român. Astfel, autoritățile sunt obligate să vină cu un mecanism nou de restituire a fostelor taxe auto prin care perioada de depunere a solicitărilor să fie de cinci ani (începând cu data intrării în vigoare a proiectului de OUG). De acesta vor putea beneficia toți cei care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și n-au apucat să ceară restituirea până la termenul anterior din 31 august 2018. Din nota de fundamentare a proiectului reiese că au existat cazuri de cereri depuse după acel termen, care, evident, au fost respinse”, scrie avocatnet.ro.

În 15 zile de la intrarea în vigoare a proiectului, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor vor trebui să aprobe, prin ordin comun, modelul de cerere de restituire. Iar în 60 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului, aceleași ministere vor trebui să aprobe un ordin comun cu normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.

Solicitările de restituire, pe baza cărora se vor da înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, se vor depune la Fisc.

Cererile vor fi soluționate, de principiu, într-un termen de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii – virați în conturile bancare indicate. Asta dacă nu vor fi necesare prelungiri ale termenului pentru a obține informații suplimentare pentru soluționare. Dacă e cazul, contestarea deciziei Fiscului va fi posibilă în termen de 45 de zile de la comunicare, iar contestarea deciziei de soluționare a contestației va fi posibilă la instanța judecătorească de contencios administrativ.

Despre ce foste taxe auto este vorba? Proiectul se referă la taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013). Mecanismul anterior ce permitea solicitarea restituirii fostelor taxe auto era prevăzut de OUG 52/2017, acesta prevăzând o perioadă de depunere a solicitărilor între august 2017 și august 2018.

Din decizia Curții de Justiție a UE care a dus la inițierea noului mecanism de restituire a fostelor taxe auto reiese că totul ar fi fost în regulă dacă o perioadă de un an s-ar fi aplicat, la modul general, pentru toate sumele pentru care contribuabilii pot cere restituirea la stat. Astfel, problema a fost tocmai că regula generală prevede o perioadă de cinci ani pentru solicitarea restituirilor, iar pentru restituirea fostelor taxe auto s-a stabilit, în mod nedrept, o perioadă de numai un an.

Atenție! Proiectul de OUG trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a ajunge să intre în vigoare. Ulterior, va fi nevoie de două ordine ministeriale pentru punerea în aplicare a noului mecanism de restituire a fostelor taxe auto.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.