2 iunie, Ziua Națională a Adopției. DGASPC Braşov caută părinţi pentru 34 de copii


  • 23 de copii au fost adoptați la Brașov în primele cinci luni ale lui 2023
  • 24 de familii au primit atestatul de familie adoptatoare, în acest an 
  • Persoanele care adoptă un copil beneficiază, din 2 aprilie, de concediu de acomodare de doi ani

De 9 ani, ziua de 2 iunie a fost declarată, oficial, drept Ziua Naţională pentru Adopţie. Deloc întâmplător, aceasta urmează în calendar Zilei internaţionale a copilului şi a părinţilor, invitându-ne astfel să conştientizăm cât de important este pentru un copil să crească într-o familie, în care să se simtă iubit și protejat.

23 de adopții încheiate în primele cinci luni din 2023

La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, în perioada 01 ianuarie – 31 mai 2023, au fost finalizate procedurile de adopție pentru 23 de copii, 24 de familii au primit atestatul de familie adoptatoare și 24 de familii de brașoveni au depus cerere în vederea eliberării atestatului de familie adoptatoare.
De asemenea, pentru 34 de copii este deschisă procedura de adopție, dintre aceștia 29 aflându-se în categoria copiilor greu adoptabili. Adică acei copiii pentru care, într-o perioadă de 6 luni de la declararea adoptabilităţii, nu s-a reuşit identificarea unei familii potrivite sau, chiar dacă aceasta a fost identificată, nu s-au putut urma paşii care să conducă la finalizarea adopţiei.

În 2022, la Brașov a fost încuviințată adopția pentru 66 de copii, din care 20 cu vârsta sub 3 ani

La nivelul DGASPC Brașov, în anul 2022 a fost încuviințată adopția pentru 66 de copii (comparativ cu 62 de copii în anul 2021), 8 dintre aceștia fiind adoptați de familii cu domiciliu în alte județe, 9 copii fiind în plasament anterior adopției (comparativ cu 12 copii în anul 2021). În cursul anului 2022 au fost adoptați 32 copii de pe profilul copilului greu adoptabil, iar din totalul celor 66 de copii adoptați în anul 2022, 46 aveau vârsta peste 3 ani.
Totodată, la sfârșitul anului trecut erau 9 familii în potrivire practică și 15 copii în etapa încredințării în vederea adopției, fiind urmărită dezvoltarea copilului și relația de atașament copil – familie.

Persoanele care adoptă un copil beneficiază, din 2 aprilie, de concediu de acomodare de doi ani

Concediul de acomodare de care beneficiază persoanele care adoptă un copil a fost dublat de la unul la doi ani, conform prevederilor Legii 70/2023, prin care s-a modificat Legea 273/2004 privind procedura adopției, și care a intrat în vigoare în 2 aprilie.
De acest concediu pot beneficia, conform Legii adopției, „adoptatorul sau, optional, oricare dintre soții familiei adoptatoare“ care au venituri supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole. Odată cu concediul de acomodare, cei ce adoptă un copil primesc și o indemnizație lunară în valoare de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.
Motivarea dublării concediului de acomodare o constituie, conform inițiatorilor modificării legislative, eliminarea diferențelor de tratament între părinții naturali, care beneficiază de un concediu de creștere a copilului de doi ani, și cei adoptivi, care, până la intrarea în vigoare a noului act normativ, beneficiau de un concediu de acomodare de doar un an.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.