9 martie – Ziua comemorării martirilor închisorilor cmuniste. Comemorare la Făgăraș


foto: arhivă

foto: arhivă

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România – Filiala Făgăraș, împreună cu Primăria Municipiului Făgăraș organizează vineri, 9 martie, începând cu ora 12:30, o slujbă de pomenire, urmată de paradă militară și depunere de coroane. Evenimentul va avea loc la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din fața Cetății Făgăraș.

Evenimentul este susținut și de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Făgăraș. ,,Foștii deținuți politic reprezintă exemple de dârzenie, corectitudine, dăruire și credință nezdruncinată în triumful binelui și adevărului! Începând cu 1944, teroarea roșie adusă pe spinarea tancurilor sovietice se instaura în România. A fost începutul unei perioade negre în istoria țării, milioane de oameni urmând să treacă prin experiența iadului comunist. Dar românii s-au opus cum au putut prigoanei, mii de oameni alegând calea cea mai grea, cea a rezistenței cu arma în mână. De-a lungul și de-a latul țării, în munți și păduri, aceștia se organizează în grupe de luptă și acționează sprijiniți de populația din satele și orașele din zonă. Ce a urmat a fost o înlănțuire de lupte și ciocniri, pilde de eroism, jertfă și sacrificiu, dar și un cortegiu de orori, de lașități și trădări, de sânge și durere, de anchete și torturi, de chinuri și execuții. Printre sutele de mii de deținuți politic s-au numărat nume foarte cunoscute sau mai puțin știute precum: Petre Țuțea, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Arsenie Boca, Ion Gavrilă Ogoranu, Liviu Brânzaș, Purcărea Nicolae și mulți alții. Indiferent de ideile și doctrinele politice susținute, toți au fost caracterizați de puternicele convingeri anticomuniste. Ion Gavrilă Ogoranu,  prin cartea „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, relatează cât au avut de îndurat acești oameni pe care azi îi numim „foștii deținuți politic”, pentru idealurile lor și pentru faptul că nu s-au supus cotropitorului bolșevic și cozilor sale de topor’’, ne-au spus reprezentanți ai Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Făgăraș.

Ziua de 9 martie a fost desemnată, conform Legii Nr.247 din 05.12.2011, „Ziua Deținuților Politic Anticomuniști” din perioada 1944-1989 și coincide, deloc întâmplător, cu data pomenirii celor 40 de Mucenici.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.