S-au desemnat cele şase proiecte câştigătoare în cadrul procesului de bugetare participativă de la nivelul Făgăraşului. Este primul an în care a fost implementat acest concept în oraşul nostru, care prevede că o parte din suma din bugetul local pe anul în curs să fie cheltuită în conformitate cu dorinţele locuitorilor.
Astfel că locuitorii au depus mai multe idei de proiecte în acest sens, iar cele mai votate dintre ele vor fi realizate din bugetul oraşului.
În total, acestea se ridică la suma de 50.000 de euro.
Proiectul care a adunat cele mai multe voturi este cel referitor la amenajarea unui spaţiu la Şcoala ,,Ovid Densuşianu”, iar cel mai costisitor dintre ele este terenul de baschet în aer liber.
Amenajare spaţiu multifuncţional la Şcoala ,,Ovid Densuşianu” – 373 voturi, 46.400 lei
Spatiul multifunctional cuprinde o alee de 2,5 m latime si aproximativ 80 m lungime si spatiul verde aflat imprejurul ei. Suprafata vizata se vrea un loc pentru desfasurarea unor activitati cu caracter educational, dar si pentru recreere intr-un mediu ambiental sigur si placut. Aleea va fi construita din pavele si este prevazuta cu borduri. Aceasta alee va avea 2 anexe, una dedicata parcarii bicicletelor, iar cea de a doua va fi un spatiu pentru relaxare/lectura, utilat cu 4 bancute stradale. In exteriorul acestei alei va fi reabilitat spatiul verde prin nivelarea terenului si insamantare de gazon, respectiv prin plantarea de arbusti ornamentali-thuja.
Făgăraş Citty App – ghid digital – 310 voturi, 33.915 lei
Aplicația este programată să ruleze pe platformele Android și iOS, versiunile de actualitate.
Dispozitivele mobile care pot descărca aplicațiile sunt smart-phone-urile și tablete cu sisteme de operare Android din „Google Play” și iOS din „App Store”. Spațiul ocupat de aplicație este memoria dispozitivului mobil. După descărcarea și instalarea aplicației, utilizatorului îi sunt afișate categoriile de interes, iar la accesarea unei categorii are posibilitatea de a controla afișarea intemilor prin utilizarea filtrelor. De ex: la categoria Obiective turistice, itemii pot fi afișați în ordine alfabetică, în funcție de distanța de la localizarea utilizatorului până la punctul de interes (dacă are funcția GPS activată), dar și prin selectarea filtrelor (de ex. Trasee, Obiective de interes turistic etc.). La accesarea unui item, utilizatorului îi sunt prezentate caseta cu informații relevante, galeria cu fotografii reprezentative, modalitate de contact (număr de telefon, fax, adresă de e-mail, website), dacă are oferte sau face parte dintr-un eveniment.
Teren de baschet în aer liber – 339 voturi, 58.735 lei
Proiectul consta in construirea unui teren de bachet cu acces liber intr-un cartier al orasului nostru.In prezent exista doar un singur teren de acest gen situat langa stadion.Ne dorim amplasarea terenului intr-o alta zona a orasului astfel incat copiii si tinerii din aceasta zona sa poata beneficia de el. Terenul va avea dimensiunile oficiale si va fi imprejmuit astfel incat sa poata gazdui si competitii.
Baschetul este unul dintre cele mai raspândite jocuri sportive din lume. Se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale jucatorilor. Este o lupta sportiva, care cere spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa.
Reconstrucţie scări, legătura dintre Romarta şi BIG, 321 voturi, 20.000 lei
Reconstruite scarile de la legatura magazinului Romarta si BIG la intrarea in blocul 5B, scara A. Placare cu mozaic si benzi aderente sau spartura de marmura.
Realizare racord acces între Şoseaua Combinatului şi strada Belvedere – 310 voturi, 45.654 lei
Realizarea racordului de acces intre soseaua Combinatului si strada Belvedere este un proiect de care ar beneficia atat locuitorii din zona dar mai ales sportivii care isi desfasoara activitatea la sala de sport . Zilnic aceast drum este tranzitat de cel putin 200 masini :
– Parinti care isi aduc copiii la scoala de dans / persoane care participa la activitati sportive desfasurate in sala de sport ;
– Locuitorii strazii Belvedere;
– Clienti si furnizori ai firmelor aflate in aceasta zona.
Amenajarea cu pavele a acestei cai de acces situata pe domeniul public nu presupune o investitie deosebit de mare pentru ca infrastructura acestui drum este deja realizata.
Spaţiu de joacă în aer liber la creşa Mămăruţa – 284 voturi, 46.509 lei
Este un proiect de amenajare spațiu de joacă pentru copiii Municipiului Făgăraş care frecventează programul prelungit desfăşurat la Creşa Mămăruţa, aflată pe strada Cerbului nr.1- 5. Creşa Mămăruţa deţine o curte interioară destul de spaţioasă unde copiii în timpul programului ar putea desfăşura activităţi recreative în aer liber. Aceste activităţi ar contribui la dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copilului, este important ca cei mici să petreacă timp afară în fiecare zi.
Propun această amenajare deoarece Creşa Mămăruţa deţine această curte spaţioasă în care copiii pot petrece timp de calitate. Copiii aflaţi aici sunt mici, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 3 ani şi deplasarea lor la spaţii de joacă în aer liber, parcuri, este imposibilă.
Am contactat o firmă specializată care se ocupă cu amenajări spaţii de joacă pentru copii şi mi-au propus o diversitate de echipamente şi jocuri.
În primul rând pe o zonă de 53mp vom amplasa o suprafaţă de protecţie cu dale de cauciuc urmată de 10mp de gazon sintetic multifuncţional iar pe margine se vor amplasa 68ml de borduri cauciucate. Pe această zonă se v-a monta un complex de jocuri care este compus din tobogane şi leagăne pentru copii care reprezintă o alegere excelentă pentru creşe şi gradinite. Apoi prin curte se v-a amplasa o Căsuță pentru copii – recomandată de către psihologi pentru a oferi celor mici şansa de a pătrunde într-un tărâm magic, plin de veselie, o lume în care orice e posibil. Un alt complex de Tobogane pentru copii – construit în funcţie de preferinţele copiilor de a intra prin găuri, de a urca o scară şi de a aluneca pe tobogan. Produsul are diferite culori care încântă ochii celor mici. Toboganul simplu cu leagăn – asigură o distracţie completă, având inclus leagăn, topogan şi coş pentru jocul cu mingea. Rechinul şi maşinuţa pe arc sunt realizate din plastic LLDPE, va fi atracţia spaţiului de joacă. Materialele sunt non-toxice, elementele fiind realizate din plastic de calitate alimentară.
Sunt anti-UV, antistatic şi antifisură, asigurând frumuseţe şi durabilitate pentru generaţii.
– echipamentele nu își vor schimba forma și nu își vor pierde funcționalitatea indiferent de condițiile meteorologice.
– nu vor rugini sau putrezi, având o rezistență deosebită la îmbătrânire.
– nu își vor pierde din intensitatea culorii nefiind fabricate din lemn.
– sunt rezistente la procesul de coroziune, elementele metalice fiind zincate si tratate anticoroziune.
– sunt rezistente la apă.
Spalare de bani. Pentru ce a-ti descris aici, o treime din sumele mentionate e mai mult decat suficient. Nu stiti cum sa va mai umpleti buzunarele .