Agenda proiectelor în comuna Comăna, sub noua administrație


Pentru administrația locală din Comăna începe o nouă eră, odată cu noul executiv și noul legislativ alese în acest an. Am stat de vorbă cu noul primar al comunei Comăna, Mihai Dragomir, care ne-a făcut o scurtă incursiune prin proiectele aflate pe agenda exercițiilor bugetare care urmează:

ALIMENTAREA CU APĂ

Apa pentru toți este un lucru prioritar. Satul Comăna de Sus stă cel mai bine, dar putem spune că peste tot în comună avem totuși problema aceasta. De exemplu, în Comăna de Jos pentru apă aveam program, iar mai nou avem și la Crihalma și Ticușu Nou, de când animalele nu mai sunt pe câmp și au intrat în grajduri. Trebuie să găsim soluții clare și urgente pentru problema aceasta.

primar Mihai Dragomir – Comăna

REÎNFIINȚAREA ECHIPEI DE FOTBAL ȘI AMENAJAREA BAZEI SPORTIVE

Această măsură este pentru tineri, pentru a-i capacita să facă sport și să aibă o preocupare sănătoasă. Echipa se numește ,,Oltul Comăna” și a fost echipa comunei noastre până în anul 2012. Vom înființa o asociație sportivă, pentru a putea sprijini financiar din bugetul local această echipă.

Cu această ocazie se impune să amenajăm și baza sportivă, care se află în Comăna de Jos lângă școală. Acolo este un spațiu mai mare și planul meu este să amenajăm întreaga zonă și, pe lângă baza sportivă, să facem și un parc de joacă pentru copii. Să fie o zonă de relaxare, este un loc mai retras, ferit de mașini, acolo se pot plimba copiii cu părinții sau bunicii.

baza sportiva Comana de Jos

REZOLVAREA SITUAȚIEI JURIDICE A GRĂDINIȚEI ȘI A REMIZEI DE POMPIERI

Sunt pornit pe lucrul acesta, trebuie să nu mai amânăm să rezolvăm problema situației juridice la clădirea grădiniței. Imobilul a fost construit, dar nu știm exact situația lui juridică la ora actuală și la fel este și în cazul remizei de pompieri. Grădinița este o clădire separată situată lângă școală și după ce a început construcția ei a apărut o problemă juridică, nu știu nici dacă mai există firma care a construit-o. Cele două clădiri, grădinița și remiza de pompieri, au fost construite prin 2010.

gradinita din Comana de Jos

remiza de pompieri Comana de Jos

CAPELA MORTUARĂ

Capela este 99% terminată, urmează să îi facem recepția. Nu îmi asum eu această lucrare, căci nu eram atunci primar, s-au străduit cei de dinaintea mea. Ce îmi asum eu este să facem tot ce ține de administrația publică ca să devină folosibilă această capelă. Din câte știu, în februarie ar veni ÎPS Laurențiu Streza și ar urma să fie sfințită atunci.

capela mortuară

CANALIZAREA

Este un proiect de mare anvergură care va aduce deranj pentru locuitori și deja ne cerem scuze pentru asta. Există deja o mică parte din finanțarea necesară întregii lucrări, lucrarea nu este începută, achiziția nu este făcută. De când am venit am luat puțin acest proiect la mână și sunt unele lucruri pe care le-am putea îmbunătăți. Vrem să stăm de vorbă cu proiectantul și să vedem dacă putem găsi o altă soluție. Cum este proiectată acum lucrarea, ea presupune 5 stații de pompare, care conduc apele uzate spre stația de epurare. Noi vrem ca apa să fie trimisă spre zona de epurare gravitațional în proporție de 90% și să micșorăm numărul acelor stații de pompare. Acele stații, nu numai că aduc consum, dar aduc și alte probleme: ar putea să se ardă, să se defecteze și să se reverse canalizarea. Poate reușim să modificăm traseul apelor uzate, să le ducem într-un loc unde să punem o singură stație de pompare mai mare, cel mult două. Specialistul care a făcut proiectul nu a cunoscut foarte bine zona noastră probabil. Stația de epurare din Comăna de Jos trebuie să deservească atât Comăna de Jos, cât și Comăna de Sus. O parte din Comăna de Jos, partea de jos a satului, trebuie pompată cu stațiile acestea de pompare către stația de epurare. Stația de epurare care este proiectată înspre Veneția ar fi trebuit să fie la deal, nu la vale. Încă nu am aflat de ce a fost pusă acolo, dar este posibil să fie justificări pe care nu le cunoaștem acum, de pildă nu a putut fi înspre Cuciulata că poate acolo e zonă inundabilă sau Primăria nu a avut teren acolo. Urmează să studiem problema și să găsim soluția cea mai bună, eventual să reducem numărul de pompe.

LEMNE PENTRU TOATĂ LUMEA

Le dăm la oameni lemne cât le trebuie. În toamna asta am dat și încă mai dăm și acum. Facem asta pe bază de cereri și dăm din pădurea Primăriei care este băgată la ocolul din Măieruș. În baza unei cereri, se primesc 10 metri steri, adică 2 stânjeni. Un metru ster costă 140 de lei, la care se adaugă transportul.

REÎNFIINȚAREA ZILELOR COMUNEI

Ne gândim să găsim o dată specială pentru zilele comunei. La anul se împlinesc 100 de ani de la primă grădiniță din comună înființată în 1925 de către învățătorul Langa. În anul celălalt, 2026, se împlinesc 90 de ani de la sfințirea monumentului și 70 de ani de la darea în funcțiune a Școlii generale. În fiecare an, așadar, putem să sărbătorim ceva.

DOTAREA ȘCOLILOR

Avem un proiect PNRAS de 200.000 de euro, care a fost început, era să fie pierdut, dar am resuscitat situația aceasta. Urmează ca în lunile următoare, până în martie anul viitor, să implementăm acest proiect. El prevede dotarea școlilor din comună cu table inteligente, laptopuri etc.: grădinița din Comăna de Sus, școala și grădinița din Comăna de Jos, școala din Crihalma, școala din Ticușu Nou. În toată comuna avem 520 de copii, de la grădiniță până în clasa a VIII-a.

Școala din Comăna de Jos

REÎNFIINȚAREA ANSAMBLULUI LUNCA OLTULUI

Vrem să readucem la viață Ansamblul Lunca Oltului, să ne păstrăm identitatea, care va fi al doilea ansamblu al comunei pe lângă Crăița. Cele două vor colabora și se vor sprijini. Lunca Oltului va avea în componență atât fete, cât și băieți.

 

(Cristina Cornilă)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.