Ai poze vechi de când s-a înfiinţat oraşul Victoria? Vezi ce poţi face cu ele


Locuitorii oraşului Victoria, care deţin acasă poze cu oraşul, de la înfiinţarea lui şi din anii imediat următori, sunt rugaţi să contribuie la expoziţia fotografică ce se vrea a fi organizată de primăria oraşului.

oraşul Victoria

oraşul Victoria

În 2019 se împlinesc 70 de ani de la atestarea documentară a oraşului Victoria, ocazie cu care se va organiza o expoziţie de fotografie. Toate imaginile cu oraşul Victoria vor fi expuse în incinta Casei de Cultură, începând cu data de 23 august 2019, în cadrul Zilelor oraşului Victoria.

Tema expoziţiei fotografice este ,,Oraşul Victoria – arc peste timp”.

,,Invităm cetăţenii care vor să contribuie cu fotografii vechi ale oraşului (pentru a fi scanate şi ulterior expuse) să ne contacteze până în data de 9 august 2019, la biroul Secretariat sau la telefon 0766712096, persoană de contact Laura Văcariu”, este apelul autorităţilor locale pentru cei care au pe acasă fotografii vechi cu oraşul lor.

Primele construcţii în oraşul Victoria, cu titlu de locuinţe, au fost ridicate în 1949. La vremea respectivă, regimul comunist avea pregătite alte nume pentru această localitate: Colonia Ucea, Ucea Roşie, Ucea Fabricii sau Victoria Socialismului. Din fericire, câţiva ani mai târziu, prin 1954, după moartea lui Stalin, a rămas ca nume definitiv doar Victoria.

Aşezarea s-a dezvoltat în jurul unei fabrici înfiinţate în anii interbelici de nişte cehi. După ocuparea Cehoslovaciei de către Germania nazistă, uzina a trecut în proprietatea statului german. După al Doilea Război Mondial, fabrica a devenit sovieto-română. O vreme a purtat numele de Combinatul chimic I. V. Stalin, apoi după moartea lui Stalin a devenit Combinatul chimic Victoria. La actualul njume de Viromet a ajuns după căderea comunismului.

La ultimul recensământ, populaţia oraşului număra puţin peste 7.000 de locuitori.

gi.va.ioanaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.