Apartamentul în care o familie de făgărășeni trăia cu șobolanii, renovat cu ajutorul voluntarilor. Puteți ajuta și voi


  • Focar de infecție într-un apartament din bl 23 din cartierul 13 Decembrie și o mizerie de nedescris. O familie de făgărășeni, mamă, copil și bunică, trăiau în condiții mizere, în două camere insalubre, cu pereții murdari, înnegriți și plini de ingrasie, cu găuri în cimentul din pardoseală, cu geamuri sparte și cu multe gunoaie. Și parcă astea nu erau de ajuns, mai mulți șobolani își făcuseră casă pe lângă ei. Vecinii au încercat în nenumărate ori să îi ajute, însă fără niciun rezultat. Pe fir au intrat autoritățile locale, care au și decis să intervină și să evacueze imobilul.

Se încălzeau cu un reșou, instalația era improvizată, punea în pericol întreg blocul

O mizerie de nedescris și condiții de trai de nedescris. Asta au găsit angajații de la Direcția de Asistență Socială Făgăraș când au ajuns la apartamentul unde locuia familia. Gunoaie, foarte frig, camere insalubre, geamuri sparte și șobolani. O mamă cu handicap, o bunică și un copil minor, care nu mai fusese de mult timp la școală. Locuința nu mai era racordată la rețeaua de gaz, iar ei se încălzeau la un reșou cu o instalație improvizată, așezat pe un morman de haine. Patul era plin cu jucării de cauciuc, cimentul avea găuri, iar cele două camere erau pline cu gunoaie. Locuința mai era racordată la rețeaua de curent electric și rețeaua de apă potabilă, însă cu datorii mari la furnizori. ,,La o anchetă de rutină pentru monitorizarea copilului aflat în situație de risc și la sesizarea profesorilor, care ne-au semnalat faptul că minorul nu mai mergea la școală, am constatat că erau scăpări de gaze. Apartamentul nu avea nici geamuri și era plin de șobolani. O magine de nedescris’’, a declarat Bogdan Taflan, directorul Direcției de Asistență Socială Făgăraș.

Copilul fusese mușcat de obraz

În luna decembrie 2022, copilul fusese dus la spital de către o vecină, pe motiv că fusese mușcat de obraz de un șobolan. ,,Am fost sesizați telefonic că la spital la urgențe este un minor cu o femeie care solicita ca minorul să fie consultat pe motiv că fusese mușcat de șobolanii care sunt în locuința familiei. Lucru infirmat, ulterior, de medicul legist, dar și de vecini, care ne-au spus că acesta fusese mușcat de un alt copil. Oricum, am hotărât să evacuăm locuința. Împreună cu vecinii și fratele mamei, am scos toate lucrurile nefolositoare, gunoaiele și absolut tot ce am mai găsit acolo. Iar apoi am început să igienizăm apartamentul’’, a mai spus Bogdan Taflan.

Toată mizeria a fost scoasă

Ajutate de vecini și de frate, femeile au scos toate lucrurile nefolositoare afară, gunoaiele, iar apoi angajații Salco au curățat zona din fața blocului. ,,Pentru că aceștia nu mai puteau locui în acel apartament, au fost găzduiți la adăpostul din cartierul Combinat și acolo vor rămâne până când locuința va fi amenajată pentru un trai decent. Să nu ne mințim, însă, singuri. Și acolo, la adăpost, au început să adune gunoaie și haine, dar, atunci când vor reveni în locuință, nu vor mai fi lăsați să facă aceste lucruri. Noi am igienizat toată zona, am eliberat locuința de toate gunoaiele, cei de la Salco le-au și luat, factura a fost decontată de DAS Făgăraș’’, a mai spus Taflan.

 Voluntarii refac locuința

De câteva săptămâni a început refacerea locuinței, cu ajutorul voluntarilor. ,,Prin DAS Făgăraș, au început demersurile pentru renovarea locuinței. Au fost donate geamuri tip termopan, pe care, cu ajutorul voluntarilor, le-am pus. A fost turnată șapă, va fi refăcută instalația de gaz, prin firmă autorizată, toată instalația electrică va fi schimbată. De asemenea, va fi refăcută instalația de canalizare, dar a fost cumpărat un boiler electric pentru apă caldă și s-au reparat pereții, s-au zugrăvit’’.

E nevoie de ajutorul făgărășenilor

Directorul Direcției de Asistență Socială din Făgăraș face un apel la făgărășenii care doresc să ajute.

,,Venitul familiei provine din pensia bunicii, indemnizația de handicap sever a mamei și alocația minorului. Beneficiază de hrană caldă de la Cantina de Ajutor Social, primesc pachete cu alimente de la Uniunea Europeană și a fost depusă cerere pentru acordarea subvenției de încălzire și cerere pentru suplimentul la energie pentru perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023. Însă, toate acestea nu acoperă și restanțele pe care familia o are la furnizori. Noi degeaba am refăcut instalațiile, dacă familia a acumulat datorii, acestea trebuie achitate. Dacă sunt făgărășeni care vor să ajute, îi așteptăm la sediul nostru din strada Tudor Vladimirescu nr 8 și le vom da toate detaliile. Vă rugăm, în același timp, să nu dați crezare postărilor de pe facebook prin care vi se solicită diferite electrocasnice, haine, mâncare, jucării, încălțăminte pentru această familie, întrucît familia nu are nevoie, acum, de aceste lucruri. Au nevoie de bani pentru a plăti restanțele. Vor ajunge de unde au plecat, apoi’’.

Familia va fi monitorizată timp de 6 luni

Mama, copilul și bunica sunt acum la adăpostul din cartierul Combinat. Le-a fost făcut un abonament pentru autobuzul local, iar copilul a reînceput școala, este în clasa pregătitoare și beneficiază de consiliere psihologică.

,,Vrem că aceste lucruri să nu se mai repete. Când locuința va fi renovată, nu vor mai avea voie să strângă gunoaie și să le depoziteze acolo. Nici nu știm cum toți acei munți cu gunoaie au încăput în cele două camere. Au fost astupate toate găurile din ciment, așa că nu vor mai fi nici șobolani. Să nu uităm, acest ajutor de urgență a fost acordat pentru că era în pericol blocul, iar persoanele fac parte din grupuri vulnerabile diferite, copilul neglijat, mama cu dizabilitate și femeia în vârstă senilă’’, a mai spus Bogdan Taflan.

Timp de 6 luni, familia va fi monitorizată de către DAS Făgăraș, cu posibilitatea prelungirii perioadei de monitorizare sau solicitarea instituirii unei măsuri de protecție specială.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.