Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Dimitrie cel Nou


Sfântul Dimitrie cel Nou este celebrat în data de 27 octombrie și, cu această ocazie, în București, se organizează evenimente religioase speciale. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov este sfântul ocrotitor al Bucureștilor, canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română

După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dimitrie este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou?

Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea, în satul Basarabovo din Bulgaria. Probabil că părinții săi erau simpli țărani, așa cum este menționat în scrierile bisericeșt. Tot aici se spune că a fost foarte credincios încă din copilărie, postind și rugându-se cu tărie.

Așa cum se arată în Viețile Sfinților, Sf. Dimitrie cel Nou a fost inițial păstor de vite în satul său natal.

Și-a petrecut o lungă perioadă din viață într-o peșteră din apropierea locului în care s-a născut, în post aspru, abstinență și rugăciune, complet izolat de lume.

După moartea sa, moaștele sale au fost găsite de localnici în apele râului și au fost așezate în biserica din satul Basarab. În timpul Războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salnikov a luat moaștele Sfântului Dimitrie pentru a-i împiedica pe soldații turci să le profaneze. Eel plănuia să le ducă în Rusia, însă atunci când cortegiul a trecut prin București, în iunie 1774, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, un negustor bogat, și a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Munteniei, moaștele au fost predate în dar credincioșilor ortodocși români pentru a-i mângâia pentru suferințele și pierderile suferite în timpul războiului.
Moaştele Sf. Dimitrie cel Nou au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din Bucureşti în secolul al XVIII-lea.

Astăzi le spunem la mulți ani lor: Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Mituș, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitriță, Mimi.

Astăzi, o oaie va prevesti cum este iarna care vine

Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culcă o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aspră.

Un alt mod de a află cum va fi iarnă, este urmărirea mersului oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dimitrie. Dacă dimineață se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarnă va fi grea, dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarnă va fi ușoară.Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.