Bisericile din Țara Făgărașului cu hramul Sfântului Gheorghe


 

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi, marți, 23 aprilie, pe Sfântul Gheorghe. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, iar sute de mii de români își serbează azi onomastica.

Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini, pe vremea împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea. El a ajuns conducător de armată, datorită vitejiei și victoriilor sale.

În anul 303, Dioclețian a început luptă împotriva creștinilor, iar Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința, fapt pentru care a fost întemnițat și torturat.

Legendele spun că Sfântul nu a fost rănit în timpul torturii. Văzând aceste lucruri, soția lui Dioclețian, împărăteasa Alexadra, a devenit și ea creștină. Sfântul a fost condamnat la moarte pe 23 aprilie 304.

În Ţara Făgăraşului sunt mai multe biserici cu hramul Sfântului Gheorghe:

Părău – biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”

Dridif – biserica „Sf. Gheorghe”

Lisa – biserica „Sf. Gheorghe”

Rucăr – biserica „Sf. Gheorghe”

Ucea de Sus – biserica „Sf. Gheorghe”

Seliştat – biserica „Sf. Gheorghe”,

Sfântul Gheorghe este înfățișat pe icoane într-o ipostază de biruitor, străpungând cu sulița un balaur.

Pe lângă faptul că este ocrotitor al oștirilor, se mai spune despre Sfântul Gheorghe că este și un protector al naturii și al animalelor.

Una dintre practicile cu raspândire generală în ziua Sf. Gheorghe este împodobirea casei şi anexelor cu simboluri vegetale ce marchează renaşterii naturii.

În această zi nu se face treabă în casă, nu se spală, nu se coase.

Una dintre superstiții mai spune ca persoanele care se vor urzica în această zi vor fi mai sprintene și mai agere tot anul și vor avea noroc la bani.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.