Cabana Sâmbăta, aşa cum o ştiam, nu va mai exista niciodată. Se reabilitează. Reacţii de toate felurile la aflarea veştii!


O fotografie cu Cabana Sâmbăta care a fost parţial demolată a devenit virală pe internet. Nostalgicii critică distrugerea cabanei şi spun că tot farmecul său consta în modul cum arăta. De cealaltă parte, proprietarul spune că aceasta nu a mai fost reabilitată de 92 de ani şi nu mai oferea condiţii de cazare, iar în locul ei va apărea una mai practică.

S-au conturat cu claritate două tabere în ce priveşte Cabana Sâmbăta. Iubitorii muntelui nu vor sub niciun chip să audă de modernizări în creierii munţilor, acolo unde ar trebui să existe variante de cazare simpliste, fără accesul maşinilor şi fără afectarea ecosistemului.

Aceştia şi-au exprimat punctele de vedere pe internet:

,,Nu am cuvinte, cine o fi în spatele acestei bătăi de joc?”

,,Felicitari, aţi distrus un traseu şi o cabană de suflet.”

,,Părerea mea pentru cabana aceasta… Tocmai ăsta era farmecul ei… Era. naturală! O sa îi puneți termopane, încălzire în parchet, bai cu duş în fiecare cameră? Mergem în vârful muntelui tocmai pentru a trai cât mai în natură. Vrem confort, stăm acasă fiecare în confortul nostru. Cred ca sunt destule pe la Predeal, Sinaia, Buşteni, modernizate. Mai lăsați şi câteva asa cum mai vrem și noi.”

,,Ce trist! Cabana trebuia menținută ca amintire și oferită vizitatorilor și iubitorilor de munte.

,,Pentru cei după bani nu contează nimic, au sentimente zero. Dar vina este a noastră, a celor care mergem şi le facem venituri.”

De cealaltă parte, proprietarul acesteia spune că în cabană nu mai existau condiţii de cazare, ea fiind foarte veche şi era necesară reabilitarea. Nu va fi dărâmată toată în acelaşi timp, ci pe etape şi va fi redată tot circuitului turistic.

,,Cabana va fi adusă la standardele zilelor noastre şi va fi reabilitată pe segmente! Aş dori ca cei care postează tot felul de chestii ca să incite, sa posteze şi poze din interior, cât și recenzii de pe Google de la cei care au stat sau au trecut pe acolo! O să revin cu fotografii din interior! Cabana după reabilitare va fi redată circuitului turistic! Tocmai din această cauza am luat decizia de a o reabilita pe segmente! Vă rog, nu mai dezinformați! Cabana va avea camere cu băi proprii, staţie epurare, nu toaletă în curte. Ţin să menționez că s-au eliberat toate autorizațiile necesare şi este un proiect făcut de arhitecți, nu după ureche! Sala, bucătăria şi cazarea de deasupra lor rămân până la finalizarea actualului segment în care erau toaletele nefuncționale și pliciurile!”, a declarat proprietarul Lucian Paler.

Acesta mai spune că la cabană nu s-a mai intervenit din 1932. El a publicat şi proiectul noii cabane.

În sprijinul afirmaţiilor sale sunt şi părerile unor internauţi.

,,Sincer, era varză de când eram copil, nu cred că este un lucru rău să se refacă.”

Cu siguranţă, judecând după numărul mare de reacţii, Cabana Sâmbăta rămâne un simbol al zonei. Mulţi vor să şi-o mai amintească doar aşa cum o au în fotografiile vechi, iar alţii sunt deschişi la un grad mai ridicat de confort corespunzător vremurilor actuale şi înţeleg necesitatea intervenţiilor, luând în considerare că fără ele ar fi fost distrusă oricum de timp.

 

(Cristina Cornilă)

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.