Ce poveste incredibilă de iubire s-a trăit în acest castel!


Castelul Rhedey – privit de la Biserica Reformata

Castelul Rhedey a fost readus la viață cu doar câțiva ani în urmă și, dacă nu vă spune nimic numele lui, este pentru că nu ați mai trecut în ultima perioadă prin Sângeorgiu de Pădure, un mic orășel din județul Mureș, nu departe de Sovata.

În această localitate s-a născut cu vreo două secole în urmă o contesă care, deși a avut o existență scurtă, a fost deosebit de importantă pentru Casa Regală Britanică. Actuala Regină a Angliei, Elisabeta a II-a, îi este stră-strănepoată, iar Prințul Charles îi este stră-stră-strănepot.

Am vizitat Castelul Claudiei Rhedey și am aflat o poveste incredibilă de iubire, care musai trebuie spusă mai departe. E genul acela de poveste de care mai vezi prin filme și te îndoiești tot timpul că poate fi adevărată. Aceasta este adevărată și nu este o poveste de Hollywood, ci una de Transilvania.

Castelul Rhedey – bustul Claudiei Rhedey

Destinul Claudiei a început a se scrie la 1812, an în care a văzut lumina zilei la Sângeorgiu de Pădure. Apoi au urmat anii copilăriei, pe care i-a trăit fericiți pe la Cluj, unde familia sa avea alte proprietăți. Se obișnuia ca familiile nobiliare de rang înalt din Transilvania să aibă mai multe reședințe, iarna alegeau palatele din orașele mari, iar vara locuiau în răcoarea reședințelor de la țară.

Nu avea 18 ani împliniți când a ajuns la Viena, acolo unde se afla toată aristocrația imperială. Se întâmpla în iarna lui 1829, când familia Claudiei a hotărât să meargă la Viena pentru mai multe motive. Fata avea o stare fragilă de sănătate, iar părinții ei își puneau speranțele în clima și medicii de acolo. Apoi, Claudia își făcea intrarea în bogata societate aristocrată, prin participarea la balurile organizate acolo.

La Viena și-a cunoscut marea iubire, dar nu la vreun bal, cum ne-am fi așteptat, ci în timpul unei partide de călărie, organizată în primăvara anului 1832. Din ziua în care s-au văzut, 30 aprilie, și până în ziua în care Claudia a părăsit Viena împreună cu familia ei, 20 iulie, cei doi și-au petrecut împreună timpul cât de mult au putut. Iubitul ei era nimeni altul decât Alexander de Wurttenberg din familia regală germană. El era prinț, ea doar o contesă.

În societatea de atunci nu se practicau căsătoriile între doi oameni de ranguri diferite. Familia lui Alexandru nu era de acord ca el să își o soție cu un rang nobiliar inferior, iar tatăl fetei ar fi vrut ca ea să se mărite cu vreun nobil din Transilvania și să rămână aproape de familie. Cei doi tineri aveau două familii împotriva relației lor.

Prințul Alexander de Wurttenberg a învățat inclusiv limba maghiară spre a-i îndulci inima viitorului său socru, dar mai bine de 3 ani căsătoria lor nu s-a produs.

Momentul căsătoriei a venit abia în data de 2 mai 1835 și a avut loc la Biserica Luterană din Viena. Claudia avea pe atunci 23 de ani. Tatăl ei s-a împăcat în cele din urmă cu nunta fiicei, dar a mai trăit doar vreo 6 luni.

Castelul Rhedey – sala de bal

 

Castelul Rhedey – scarile care duc la primul etaj

Cei doi tineri au locuit în mai multe reședințe, în funcție de pregătirile militare pe care le făcea Alexander: Viena, Graz, Budapesta, Wurttenberg, Sângeorgiu de Pădure.

Din căsătoria lor au rezultat trei copii, iar un al patrulea era pe drum. Când era însărcinată cu al patrulea copil, Claudia a plecat cu trăsura să-și viziteze soțul la Graz. Era vara anului 1841, vară pe care tânăra familie și-a petrecut-o la Sângeorgiu de Pădure, cu mama Claudiei, cea care vă amintiți că era văduvă. Alexander a fost chemat la îndatoriri militare la Graz, iar după o perioadă Claudia a plecat să îl viziteze. A făcut drumul de la Sângeorgiu de Pădure spre Graz cu trăsura însoțită de cei trei copii. În ultima noapte a călătoriei trăsura lor s-a răsturnat într-un șanț, iar contesa a fost rănită. A doua zi, nebăgând de seamă că este rănită, a vrut să îi facă o surpriză soțului ei care se afla la instrucția militară din Pettau (pe teritoriul Sloveniei) și a pornit călare din Graz spre Pettau. Drumul călare a durat 8 ore, dar la finalul lui Claudia pierdea sarcina. În scurt timp își pierdea viața.

A apucat să își spună ultima dorință, aceea de a fi înmomântată la Sângeorgiu de Pădure. Avea 29 de ani la data de 1 octombrie 1841 când a murit.

Soțul ei iubit-o la fel de mult și după moarte. El nu și-a imaginat despărțirea totală de Claudia și de aceea înainte de înmormântare a cerut să îi fie scoasă inima din piept. A păstrat peste 40 de ani această inimă alături de el, cât timp a mai trăit. La Castelul Rhedey, într-una dintre camere, pe o masă este reconstituită inima Claudiei păstrată într-un recipient din sticlă. Se spune că așa o păstra și în realitate: pe masa lui de lucru, într-un recipient de stilcă, să o poată vedea în fiecare zi.

După 20 de zile de la moartea Claudiei din Pettau, trupul acesteia se afla acasă, la Sângeorgiu de Pădure. El a fost adus într-un sicriu dublu și cel care a condus cortegiul până la Sângeorgiu a fost chiar Alexander.

Ea a fost înmormântată în Biserica Reformată aflată peste drum de castel, la data de 21 octombrie 1841. După ce fiica ei a intrat în pământ, mama văduvă a părăsit localitatea și s-a mutat cu ginerele și nepoții ei, la Graz.

Biserica Reformata

 

Biserica Reformata din Sangeorgiu de Padure

Alexander de Wurttenberg nu s-a mai căsătorit niciodată. A murit la vârsta de 80 de ani. El este înmormântat la Viena, laolaltă cu inima soției lui.

Am ținut musai să văd și Biserica Luterană din Sângeorgiu de Pădure, locul în care își doarme somnul de veci Claudia Rhedey. Practic, treci doar strada de la castel și ești deja acolo. Biserica este cocoțată pe un deal și interiorul ei este specific bisericilor din secuime. Este o placă funerară în biserică, pe care a depus-o Regina Mary a Angliei, în 1935 când a vizitat locul strămoșilor ei. Regina Mary este nepoata Claudiei. Fiul Claudiei, Francisc, a fost tatăl Reginei Mary a Marii Britanii, soția lui George al V-lea.

Nu numai Regina Mary a călcat pe la mormântul Claudiei Rhedey, ci și Prințul Charles. El a vizitat castelul și biserica în anul 2008, prilej cu care a lăsat o consemnare în cartea de oaspeți, pe care o puteți vedea în incinta bisericii, deschisă chiar la semnătura Prințului Charles.

Biserica Reformata – semnatura Printului Charles din 2008

Prințul Charles a fost invitat și la inaugurarea castelului acum 3 ani și, deși nu a putut ajunge, a trimis un mesaj video. Acest mesaj se poate vedea în ultima cameră a expoziției, tradus în limbile română, maghiară și germană.

Expoziția dedicată contesei Claudia Rhedey se întinde în câteva camere ale castelului, la etajul acestuia, și conține printre altele registrul bisericii în care a fost botezată și jurnalul ei în manuscris.

Castelul Rhedey se poate vizita contra sumei de 20 de lei, fiind administrat de Primăria din Sângeorgiu de Pădure. La ora actuală se lucrează la împrejurimile sale cu ajutorul fondurilor europene, pentru a deveni exact cum a fost pe vremea copilăriei contesei din Transilvania.

(Cristina Cornilă)

 

Castelul Rhedey – interior

 

Castelul Rhedey – interior

 

Castelul Rhedey – imagine de pe un monitor din muzeu

 

Castelul Rhedei – din interior

 

Castelul Rhedey – interior

 

Castelul Rhedey – jurnalul Claudiei Rhedey

 

Castelul Rhedey – pe masa de lucru este pastrata inima contesei

 

Castelul Rhedey – portretul Claudiei Rhedey

 

Castelul Rhedey – tavan original din castel

 

Castelul Rhedey

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.