- Cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Făgăraș (A13) sunt în plină desfășurare
- Au început cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi A13 Sibiu – Făgăraș. Pentru a vedea dacă există amprente antropice, au fost săpate mai multe secțiuni de pământ.
Cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Făgăraș sunt în plină desfășurare. Arheologii au săpat în peste o mie de puncte pentru a identifica eventuale zone în care s-ar putea găsi vestigii care merită cercetate.
„Facem diagnosticul arheologic momentan pentru identificare potențialelor situri pe viitor. De-a lungul autostrăzii, mergem și facem secțiuni de 55 de metri sau chiar mai dese. Am ajuns la aproape 1.000 de situri făcute până acum și o să mai continuăm. Noi săpăm până pe stratul de steril arheologic care, în diferite zone ale țării, are culori diferite. În el găsim amprentele antropice. Momentan nu am descoperit nimic pe lotul acesta, doar pe la Făgăraș, pe ultimul loc am găsit un potențial sit care se va săpa, probabil când se va apuca constructorul de execuția propriu-zisă”, a spus arheologul Alin Gheorghe.
„Cercetarea arheologică este un pas esențial înainte de începerea lucrărilor și vizează adaptarea proiectului tehnic pentru a proteja toate zonele care au valoare istorică’’, spun reprezentanții DRDP Brașov.
Autostrada Sibiu – Făgăraș va începe în zona Boița, unde va fi amenajat un nod rutier complex cu autostrada A1 Sibiu – Pitești. Apoi, va continua spre nord-est spre Avrig, Arpașu de Jos și Făgăraș. La Făgăraș, va fi amenajat un nod rutier și un drum de legătură de circa 5,6 kilometri până la DN1.