Cetatea Făgăraș, singura din țară cu un pod rabatabil deasupra șanțului de apărare


  • Din întregul proiect de restaurare a Cetății, a mai rămas de executat podul din stejar de la intrarea principală;
  • O parte a podului principal va fi ridicătoare;
  • Lucrările de restaurare au durat 2 ani și au costat aproximativ 6,5 milioane de euro.

Lucrările de restaurare a Cetății Făgăraș se apropie de sfârșit. Un proces amplu și costisitor, care s-a întins pe doi ani de zile, va rămâne în istoria Cetății ca ,,marea restaurare de la începutul secolului XXI”. Podul rabatabil de la intrarea principală este acum în lucru, ultimul dintre obiectivele proiectului.

,,Ne apropiem de final cu restaurarea. Mai este de realizat doar ultimul obiectiv, respectiv podul de pe latura de est, un pod carosabil lat de aproape 4 metri și lung de 50 de metri, cu o parte ridicătoare de 6 metri, care va fi poziționată undeva la mijlocul podului. Întregul pod va fi din lemn de stejar, nu numai partea care se ridică, va fi oarecum asemănător cu podul care deja a fost construit pe latura de nord”, a explicat dr. Elena Băjenaru, directorul Muzeului ,,Valer Literat”.

Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare.

Restaurarea simbolului Făgărașului a ținut cont de aspectul Cetății din secolul al XVII-lea. Atunci Cetatea, aflată în perioada ei de glorie, avea două poduri de lemn, unul la intrarea principală, celălalt pe latura de nord. Acesta este și motivul pentru care a apărut în completare o a doua intrare în Cetate și un al doilea pod peste lac, pietonal, care practic va lega Cetatea de parcarea autocarelor. Acest pod de lemn a existat acum patru secole şi făcea legătura cu Cetatea Husarilor, care era o construcţie uşor fortificată sub forma literei ,,U” cu deschidere spre Cetate şi cuprindea atelierele de fierărie, grajdurile, căruţele. Ea a fost distrusă de asediile otomanilor la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru că inventarul din 1676 nu o mai amintește.

Tot în cadrul proiectului de restaurare s-a refăcut drumul de strajă de pe zidurile exterioare.

Unul dintre bastioane va fi vizitabil și va conține o expoziție dedicată gărzii Cetății. Este vorba de bastionul Szabo, cel de pe latura de sud-vest (dinspre Catedrală). În continuarea acestui bastion vor fi amenajate ateliere de creație pentru toate vârstele, depozite de cahle, depozite arheologie și lapidarium.

S-a refăcut fântâna din curtea interioară și fost lăsat în jos nivelul de călcare, cu circa 70 de centimetri. Practic s-a uniformizat curtea, căci în unele locuri a fost lăsat cu mai mult de 70 de centimetri, în altele mai puțin.

Între zidul de apărare și șanț s-a realizat o zonă de belvedere, în zona noului pod, unde vor fi amplasate băncuțe. Era necesară o zonă de popas în special pentru grupurile de copii care vizitează Cetatea, care pot sta acolo să mănânce și să se odihnească.

A apărut și o alee în jurul Cetății, care poate fi folosită ca pistă de biciclete.

Malurile șanțului au fost regularizate, zidurile de apărare au fost restaurate, acoperișul a fost schimbat.

Lucrările au durat 2 ani și au costat aproximativ 6,5 milioane de euro. Primăria Făgăraș a început procedura pentru restaurarea monumentului în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanțare pentru fonduri europene. La jumătatea anului 2017 a fost semnat contractul de finanțare, urmat de obținerea avizelor de la furnizorii de utilități, Ministerul Culturii și de la ISU Brașov. Au urmat apoi licitația pentru desemnarea constructorului și atribuirea contractului. Primarul Gheorghe Sucaciu a predat amplasamentul către constructor în ziua de 20 mai 2020, în cadrul unei întâlniri memorabile din Sala Tronului.

Cetatea Făgăraş este cea mai impunătoare construcţie a zonei noastre. Lucrările la ridicarea acesteia au început la sfârşitul secolului al XIV-lea şi au durat până la mijlocul secolului al XVII-lea. Înaintea Cetăţii, pe exact acelaşi loc, a existat o fortificaţie din lemn înconjurată de un şanţ şi un val de pământ.

(Cristina Cornilă)




3 thoughts on “Cetatea Făgăraș, singura din țară cu un pod rabatabil deasupra șanțului de apărare

  1. Alexandru

    Fostul pod din structură metalică,l-am văzut pe undeva într-un sat pe lângă Drăguș? Nu sânt sigur!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.