Colectare selectivă la Victoria


  • Orașul Victoria se alătură altor orașe din țară, inclusiv orașe din județ, și va colecta selectiv gunoaiele!

Un prim pas în acest sens a fost făcut în cadrul adunării ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară), din care fac parte 6 comune și orașul Victoria. În cadrul acestei adunări s-a luat decizia ca în cele 6 comune și orașul Victoria să se înceapă colectarea selectivă.

Camelia Bertea, primar orașul Victoria

,,Împreună cu primarii celor 6 comune din ADI, am luat hotărârea ca din luna aprilie să începem să colectăm selectiv la Victoria. În acest sens, vom achiziționa pubele, fiecare primărie va aloca fonduri în acest sens. Inițial, vom intra cu patru fracții, pet, metal, hârtie și deșeuri menajere, iar apoi vom introduce și biodegradabilul. Noi facem parte dintr-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, formată din 6 sate și orașul Victoria. Eu sunt președintele ADI, mai sunt doi vicepreședinți – primarul de la Ucea și primarul de la Drăguș. Avem contract de delegare cu firma Ecosistem, aceasta se ocupă de salubritate. În Victoria, firma se mai ocupă și de iluminat public și se va ocupa, pe viitor, și de spațiile verzi. La partea de salubritate noi am avut un tarif de 8 lei. Problema e că, la ora actuală, nu mai putem susține acest tarif. Tocmai de aceea, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local, am luat hotărârea de majorare a acestui tarif de la 8 lei la 10 lei. Iar majorarea se va aplica retroactiv, de la 1 ianuarie’’, a declarat primarul orașului Victoria, Camelia Bertea.

În prezent, orașul Victoria transportă gunoiul la depozitul Tracon din județul Sibiu. Și asta întrucât distanța este mult mai mică față de Fineco, lângă Brașov. ,,Noi, la Fineco, nici nu putem intra, avem două autogunoiere, iar rampele lor nu ne permit accesul acolo. Plus de asta, distanța este mult mai mare, la fel și prețul, așa că noi depozităm la Sibiu. Să nu uităm că taxele de mediu au crescut foarte mult. Dacă anul trecut plăteam 30 de lei către mediu la tona de gunoi, acum plătim 80 de lei la tona de gunoi. Plus că s-au mărit și taxele de deșeuri. Am ajuns să ducem o cantitate cu 30-40% mai mare față de anul trecut și toată lumea se întreba de ce. E foarte logic. Înainte duceau gunoaiele și în alte părți. Iar acum, de când sunt eu primar, nu mai permit acest lucru. Mulți duceau la heleșteu sau la vechea groapă, acum am încheiat un contract de închidere a vechii gropi, Și nu mai permit aceste lucruri, am spus aceste lucruri în în Consiliul Local’’, a mai declarat primarul Camelia Bertea.

Aceasta a mai adăugat că mulți victoreni, care au contracte la salubritate doar pe apartament, au și grădini, iar acolo nu mai plătesc gunoiul. ,,Am depistat că oamenii nu au contracte cu grădinile. Au grădini, ei plătesc taxa de salubritate, dar doar pentru apartament, pentru grădină nu. Ei își pun la poartă un morman imens cu ce au curățat prin grădini, iar acestea sunt cantități suplimentare pe care le ridicăm și care sunt și voluminoase. Aceasta este o problemă foarte mare. Avem un surplus foarte mare’’, este de părere primarul.

Tocmai de aceea, singura soluție este colectarea selectivă a gunoiului, așa cum și Uniunea Europeană o cere. ,,Am plătit taxa de mediu 0,5%, adică 43.000 lei pentru că nu colectăm selectiv, nu ne atingem targetul. La anul va fi mult mai mare această taxă, în fiecare an o să crească. Tocmai de aceea, singura soluție este să colectăm selectiv. Nu mai facem față, am ajuns să plătim facturi la Tracon pe lună peste 75.000 ron, în condițiile în care se plătea 30.000 ron/lună. Prețurile s-au dublat. Cantitatea de deșeuri este mult mai mare, clar că e plătește mai mult”, a mai spus primarul.

Dacă acest serviciu va începe să funcționeze la Victoria, autoritățile se gândesc ca diferența de bani obținută să fie investită în servicii mai bune către populație.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.