Conferință preoțească la Făgăraș


Conferința preoțească de primăvară cu tema „Pastorația persoanelor vârstnice” a ajuns în Cetatea Făgăraș și a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. La temele prezentate au participat preoții din Protopopiatele Făgăraș și Rupea, pe care Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat la aplecare către nevoile spirituale ale vârstnicilor pentru a împlini misiunea pastorală.

„Gândindu-ne la părinții noștri și la rudeniile noastre, suntem responsabili față de aceste persoane pentru că prin rânduiala lui Dumnezeu lor le datorăm viața. Dacă îi prețuim pe cei în vârstă însemnează că ne prețuim pe noi și vom avea și noi cel puțin pretenția, dar cred că și șansa de a fi și noi, la timpul potrivit prețuiți, apreciați. Lucrul acesta nu ține numai de de partea ah firească, dragostea sau prețuirea față de cei în vârstă este și o datorie față de sufletul nostru în fața lui Dumnezeu. De aceea am considerat că este cel mai potrivit ca înainte de a începe discuțiile noastre pe această temă: «Cum împlinim noi pastorația vârstnicilor» să vedem ce ne spune Sfânta Scriptură”, a transmis ierarhul.

Preoţii din cele două protopopiate au avut posibilitatea să se întâlnească cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului, precum şi cu pr.prof.dr. Vasile Mihoc, Facultatea de Teologie Sfântul „Andrei Șaguna” din Sibiu si paroh al Parohiei Sibiu Lazaret II care a susținut conferința „Forme ale pastoraţiei și/sau cinstiri persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură”.

„«Cine este sigur de Cer», adică moștenirea Împărăției Cerești întreabă Talmudul, iar răspunsul este «Cel care cinstește pe cei bătrâni». Răutatea caldeenilor se vede din faptul că ei n-au cruțat nici pe bătrâni, nici pe și încărunțit (II Paralipomena, capitolul 36 ver 17). În Sfânta Scriptură și în Vechiul și Noul Testament, Dumnezeul cel adevărat este numit Dumnezeului părinților. Părinții lasă moștenire copiilor nu numai avere sau o anumită înțelegere a lumii ci lasă credința «Dumnezeul părinților noștri», expresie curentă în Scriptură. Cinstirea părinților, a înaintașilor se bazează pe această înțelegere că «Ești pe calea cea bună când ai credință în Dumnezeul părinților, nu altă credință». Noi trăim într-o epocă în care generațiile tinere își creează fiecare zei proprii și de câteva sute de ani în lumea civilizată, asistăm la crearea de falși dumnezei. Oamenii își creează un Dumnezeu fiecare după chipul și asemănarea lui. Aceasta este o bază am spune teologică a relației între generații și în ultimul cuvânt din Scriptură Canonică citim despre Ioan Botezătorul, profeția aceea despre Înaintemergător, care spune că «El venind va întoarce inimile părinților spre copii și ale copiilor spre părinții», adică reface această legătură ruptă de păcat. În Sfânta Scriptură, atingerea vârstei înaintate este prezentată ca ceva de dorit ca o răsplată a unei vieți evlavioase și ca un semn al bunăvoinței Dumnezeiești și avem multe texte  și acea  societate este binecuvântată în care oamenii trăiesc până la bătrânețile lor. ” a explicat pr. prof. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Sfântul „Andrei Șaguna” din Sibiu.

În cadrul conferinței preoțești de primăvară au luat cuvântul câte un reprezentant din fiecare protopopiat participant. Astfel, părinții intervenienți au fost Pr.Dr. Marius Corlean, Parohia Brâncoveanu – Fågăraş III Protopopiatul Făgăraș care a susținut un referat cu tema: „Realități și provocări actuale privind pastorația persoanelor vârstnice”. A fost urmat de către pr. Vasile Gasparovici, Parohia Fântâna, protopopiatul Rupea, care a propus tema „Parohia, familia și persoanele vârstnice”

La finalul conferinței preoții prezenți au avut posibilitatea de a iniția discuţii pe marginea temei, și de a adresa  întrebări amfitrionilor conferinței. Preocuparea preoților este scăderea demografică și îmbătrânirea populației  propunând soluții pentru problemele viitoarei comunități ortodoxe.

Sursa: Mitropolia Ardealului

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.