Măsurătorile cadastrale continuă și în acest an, în comuna Mândra Cu toate că termenul de finalizare era până în vara acestui an, viceprimarul comunei, Emil Morar, a declarat că termenul a fost prelungit până în 2025.
Cadastrarea gratuită, un proiect câștigat de autoritățile locale anii trecuți, continuă și acum, în comuna Mândra. Termenul de finalizare a fost prelungit până în 2025, astfel că și în această perioadă, cetățenii comunei sunt așteptați la primărie cu actele pe care le dețin.
,,La cadastrul general a fost preungit termenul până în iunie 2025. Se lucrează și în acest moment destul de bine. Repreznetanții firmei care se ocupă de lucrările topografice îi așteaptă pe locuitorii comunei la sediul primăriei. Oamenii au venit, dar nu toți, nu cum ne așteptam. Noi, în aceeastă perioadă, cât timp suntem sub cadastrul general, nu mai putem emite titluri de proprietate. Ce facem noi acum, planuri parcelare, angajații firmei le încadrează în tarla. Sperăm ca acest proiect să fie finalizat la termen, să nu îl depășim, ar fi păcat’. Deocamdată, lucrările avansează bine’’, a declarat vicepprimarul comunei Mândra, Emil Morar.
Acesta mai adaugă că localnicii sunt așteptați la Biroul Agricol, din cadrul Primăriei Mândra, cu toate documentele pe care le dețin vizavi de cadastru.
,,Important este ca oamenii să vină și să își depună documentele pe care le au la acest moment, iar firma să aibă colectate toate aceste documente. Cadastrarea gratuită este foarte importantă, are ca scop actualizarea tuturor suprafețelor, baza de date va fi actualizată și vom avea și o evidență clară a tururor proprietăților. Iar pentru oameni va fi la fel de important, intabularea se va realiza gratuit. O lucrare de acest fel este scumpă, însă, cu ajutorul fondurilor obținute de OCPI Brașov, totul este gratuit’’, a mai spus viceprimarul comunei Mândra.
Ce activități se desfășoară în cadrul proiectului
Pe lângă efectuarea de măsurători cadastrale, în cadrul programului național de cadastrare gratuită se desfășoară, potrivit Legii 7/1996 a cadastrului și următoarele activități:
- activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie;
- activități de informare și conștientizare a publicului;
- dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice;
- conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital;
- tehnică de calcul și de stocare;
- alte activități ce decurg din derularea PNCCF.
(Alina ROMAN)