Cum a ratat modernizarea un liceu din Făgăraş din cauza unui chioşc


Regulile stricte ale finanţărilor europene au făcut o primă ,,victimă” la Făgăraş. Din cauza unui chioşc amplasat în curtea unui liceu, acea instituţie de învăţământ a pierdut şansa de a obţine finanţarea.

Informaţia a fost făcută publică de primarul Sucaciu în contextul unei situaţii asemănătoare care se petrece acum în oraşul nostru.

Casa de Cultură poate fi modernizată cu fonduri nerambursabile, dar numai dacă toate activităţile care funcţionează în acea clădire, altele decât cele culturale, sunt mutate de acolo.

,,Avem o cerere de finanţare pentru un proiect integrat, care cuprinde modernizarea Casei de Cultură şi a Parcului Regina Maria. Este un proiect în valoare de 5 milioane de euro. În ghidul solicitantului ni se spune clar că această finanţare se acordă numai dacă în interiorul Casei de Cultură se desfăşoară doar activităţi culturale. La Casa de Cultură funcţionează Serviciul de Evidenţă a Persoanei şi o tipografie. Am vorbit cu cei de la tipografie şi au spus că au găsit un alt spaţiu unde să-şi mute activitatea. Am avut discuţii şi cu cei de la Evidenţa Persoanei, iar aceştia au fost de acord să se mute şi ei într-un alt spaţiu. Ar fi păcat să punem în pericol finanţarea de acolo doar prin simplul fapt că nu mutăm activităţile care nu au legătură cu obiectul de activitate al instituţiei. Avem şi un exemplu concret în sensul acesta: am avut un proiect european la Colegiul ,,Doamna Stanca”, n-am ştiut că este un chioşc acolo, au venit evaluatorii, au cumpărat ceva de la chioşc, au luat bon de la casa de marcat, au văzut că acolo este o altă activitate decât cea educaţională şi ne-au respins proiectul”, a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.

Tipografia, fiind afacere privată, se mută unde doreşte proprietarul ei. Serviciul de Evidenţă a Persoanei va fi mutat, însă, în centrul oraşului, în clădirea în care funcţionează în prezent Fundaţia Culturală ,,Negru Vodă”, clădire care este a Municipiului Făgăraş.

,,Acest serviciu va fi mutat într-unul dintre spaţiile pe care Municipiul Făgăraş le are în proprietate, cel de pe strada Republicii, nr. 6. În prezent aici funcţionează o fundaţie culturală, un partid politic şi o societate privată, care au contracte de închiriere. Acum trei luni am discutat cu fiecare în parte şi le-am explicat situaţia. În ce priveşte Fundaţia ,,Negru Nodă”, ştiţi foarte bine că am avut discuţii şi în comisiile de specialitate ale Consiliului Local şi am propus ca aceasta să se mute la Casa de Cultură, în spaţiul în care funcţionează Starea Civilă. Cu reprezentantul partidului politic (PER) am discutat că, atunci când vom avea un spaţiu, îl vom da spre închiriere acestui partid, prin hotărâre de Consiliu Local. Însă pentru societatea privată nu avem nicio obligaţie să găsim noi un spaţiu pentru a se muta”, a mai precizat primarul.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.