Știu exact când să dea lovitura. Acționează după un plan bine pus la punct, urmăreșc victima săptămâni întregi și atacă atunci când nu este nimeni acasă. Așa acționează spărgătorii de locuințe, nelăsând, de multe ori, nicio urmă.
Considerată una din cele mai profitabile infracțiuni, spargerile de locuințe au devenit tot mai frecvente, iar hoții tot mai experimentați. Deși multe dintre aceste infracțiuni se produc în urma unei urmăriri atente a celor înstăriți, multe dintre spargeri se produc și din neglijență, sau din superficialitate. Din această cauză, polițiștii duc o luptă foarte grea cu oamenii care furniează atât de ușor informații cu privire la lucrurile valoroase pe care le au în apartamente. Pentru o mai bună informare cu privire la aceste infracțiuni, oamenii legii au demarat o campanie națională la începutul lunii octombrie pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului. „S-a demarat o campanie la nivel național, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului. Astfel, și la nivel de Făgăraș am avut diferite acțiuni, prin care am atras atenția făgărășenilor cu privire la modalitățile prin care infractorii pot intra în locuințe, societăți comerciale, sau chiar în automobile“, ne-a spus agentul principal Oana Balint, Biroul de Ordine Publică din cadrul poliției Făgăraș.
Cum acționează hoții
Precauți și atenți la orice detaliu, hoții acționează, de cele mai multe ori, în timpul zilei, între orele 09.00 și 14.00, când proprietarii sunt la muncă, dar și pe timpul nopții, sau când sunt plecați din localitate pentru o perioadă mai lungă. „Când părăsiți domiciliul, verificați dacă ați închis bine ușile și ferestrele, inclusiv ușa de la balcon. Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane, sau pe rețelele de socializare. Nu primiți în casă persoane necunoscute, care pretind că reprezintă diverse instituții, sau oferă diverse servicii, dar care nu se pot legitima. Montați încuietori sigure și chiar grilaje la intrarea în beciuri, sau anexe“, a mai spus agentul principal Oana Balint.
„Metoda accidentul“
O altă metodă prin care infractorul vă poate deposeda de bani este „metoda accidentul“. „Infractorii se dau drept avocați, polițiști, procurori, sau medici și solicită telefonic bani. Ei susțin că rude apropiate ale acestora au fost implicate în accidente rutiere și au nevoie urgentă de bani pentru a scăpa de pedeapsă, sau pentru a plăti spitalizarea. Noi vă recomandăm să nu trimiteți și să nu încredințați bani niciunei persoane care vă solicită acest lucru și predinte că reprezintă o instituție, sau un membru al familiei. Contactați imediat persoana în numele căreia ați primit apelul, sau anunțați Poliția la numărul 112“, a mai adăugat agentul principal Oana Balint. Chiar dacă în ultima perioadă polițiștii făgărășeni nu s-au confruntat cu spargeri de locuințe, este bine să fiți precauți! (Alina ROMAN)