De 11 ani, în fiecare primăvară, o comună de lângă Făgăraș plantează puieți


În cei 11 ani, în comuna Șercaia s-au plantat în jur de 450.000 de puieți.

Primăria Şercaia este probabil în topul administraţiilor din ţară la capitolul plantări. În ultimul deceniu nu a fost an în care la Şercaia să nu se planteze puieţi. Nici anul acesta nu face excepţie: 40.000 de salcâmi prin rădăcini în pământul comunei.

,,Am cumpărat 40.000 de puieți de salcâm, de la Satu Mare, ca să îi platăm în această primăvară. Circa 20.000 dintre aceștia au fost deja plantați, putem spune că suntem la mijlocul campaniei de plantare. Lucrăm cu zilieri în această activitate și avansăm puțin mai lent față de alți ani, din cauza epidemiei de Covid”, explică edilul Cristinel Paltin.

Ca în fiecare an, zonele alese pentru micile împăduriri sunt cele neproductive, de regulă pe marginea apei, respectiv Pârâul Şinca.

primarul comunei Șercaia – Cristinel Paltin

Anul trecut, în primăvară, s-au plantat alți 7.000 de puieți.

De 11 ani această primărie tot plantează. Salcâmi în special, dar au fost şi ani în care s-au cumpărat stejari şi frasini.

Media anuală este de 40.000 de puieţi. Însă s-a întâmplat ca în acelaşi an să fie plantaţi şi 80.000 de puieţi.

,,Pot să aproximez că în aceşti 11 ani am plantat cam 450.000 de pomi. De regulă procentul de prindere este de peste 90% dacă plouă. Au fost și excepții, de exemplu acum doi ani, când nu am avut o rată de prindere bună, probabil din cauza calităţii puieţilor. Aşa că în anul următor am făcut practic o completare a zonelor în care nu s-au prins cei plantaţi în 2018”, susține primarul.

Potrivit primarului Paltin, salcâmul poate să ajungă la exploatabilitate peste 35 de ani de la plantare, în vreme ce stejarul abia peste 60-70 de ani.

Foto: arhivă

(Cristina Cornilă)

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.