Canalizarea din comuna Cincu este una dintre cele mai așteptate lucrări de către locuitorii comunei. Deși acum aceasta pare să fi intrat în linie dreaptă, au fost aproape 10 ani în care această chestiune a fost în atenția Primăriei, însă nu a putut fi rezolvată din motive care țineau de numărul de locuitori ai comunei sau de costul mare al lucrării.
La ora actuală, proiectul este aprobat, este finanțat prin Compania Națională de Investiții, iar acum lucrarea se va face sub supravegherea Companiei Naționale de Investiții.
,,Vreau să clarific pentru cei care susțin în această perioadă că ,,se vor ocupa de canalizarea menajeră” că ne-am implicat în această problemă până la cel mai înalt nivel, până la Primul Ministru. Proiectul este complicat, a avut nevoie de aprobări de la multe instituții, de finanțare și de refacerea documentației în conformitate cu cerințele actuale. Am început acest proiect în 2014, odată cu intabularea tuturor străzilor din comună. În 2015 am finalizat proiectul. În 2016 am depus documentația pentru finanțare prin Fonduri Europene, dar nu a fost aprobată din cauza numărului nostru sub 2.000 de locuitori. Pentru a obține finanțare, în 2017 am depus pentru finanțare la Ministerul Dezvoltării ,,canalizarea menajeră și asfaltarea”, iar asfaltarea a fost aprobată, însă canalizarea a fost amânată din cauza costului mare. Cu toate acestea, am obținut toate avizele necesare și în 2020 am primit Autorizația de Construire. Când s-a hotărât înființarea bazei NATO la Cincu, ni s-a cerut să modificăm proiectul, să racordăm baza militară la canalizarea comunei și să modificăm stația de epurare de la 2.000 la 6.000 de locuitori. A trebuit să refacem întreaga documentație, să obținem din nou toate aprobările și în iulie 2022 am finalizat noul proiect. Valoarea investiției a ajuns la 38.354.708,94 lei (aproximativ 7.700.000 euro)”, a explicat primarul comunei Cincu, Sorin Aurel Suciu.
Acesta spune că despre lucrarea de canalizare, așteptată de toată comuna, de la autorități și până la localnici, a aflat până și primul ministru.
,,În urma unei intervenții la domnul Prim Ministru și având in vedere importanța și dimensiunea investiției, s-a stabilit finanțarea prin Compania Națională de Investiții (CNI). În aprilie 2023, ne-am prezentat împreună cu proiectantul, la Comisia nr. 1 a Consiliului Tehnico-Economic al CNI, unde am primit aviz favorabil pentru efectuarea lucrării și finanțarea acesteia. Pe 31.07.2023 am predat întreaga documentație la CNI pentru licitație și finanțare. CNI se ocupă în continuare de licitație, de contestații, de constructor și de urmărirea lucrării”, a mai explicat edilul.
Canalizarea se referă doar la satul Cincu, pentru că satul Toarcla se află la o diferență de nivel foarte mare și necesită un proiect separat. Sunt 10 kilometri distanță între localități, iar pe parcurs sunt urcușuri și coborâșuri, astfel că diferențele acestea fac ca localitățile să nu poată fi abordate împreună.
Stația de epurarea pentru Cincu va fi făcută în zona cunoscută de localnici sub denumirea de ,,Verze”.
Canalizarea pentru Cincu înseamnă aproximativ 15 kilometri de conducte, adică două fire pe fiecare stradă, care vor fi amplasate între șosea și trotuare.
(Cristina Cornilă)