Despre salubritate, în comuna Șercaia


primar Cristinel Paltin

Într-o conferință de presă desfășurată la sediul PNL Brașov, primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin, a anunţat planurile de gestionare a deşeurilor pe raza comunei, asta după ce în ultimii ani primăria a fost amendată de Garda de Mediu din cauza gunoaielor arse sau depozitate ilegal pe teritoriul comunei. De altfel, el a atras atenţia că, în acest moment, autorităţile locale din toată ţara sunt „cu sabia lui Damocles deasupra capului”, din cauza procedurii de infrigement. „De asemenea, se consideră că eu trebuie să îmi fac curat în comună. Dacă nu o fac bine, eu plătesc”, a continuat edilul.

Taxele calculate sunt acum la 8,4 lei/lună/persoană
Pentru a gestiona cât mai eficient această problemă, primarul a anunţat că la nivelul comunei a fost luată decizia înfiinţării unui serviciu local de salubritate, aflat în subordinea Consiliului Local. În acest moment este depus dosarul la instituţiile abilitate pentru licenţierea serviciului de salubritate. „Am ajuns la un preţ calculat de 8,4 lei pe lună pentru fiecare locuitor. Încercăm să ducem şi o muncă de conştientizare”, a precizat primarul Paltin.

Cu operatorul privat, colectarea selectivă era ca şi cum n-ar fi fost. Primăria plătea oricum
Conform edilului, comuna a avut contract şi cu un operator regional, însă acesta nu oferea servicii de cea mai bună calitate. „La nivelul comunei, operatorul solicita 18 lei pe lună de persoană. Era puţin probabil că locuitorii ar fi deschis poarta ca operatorul să încaseze banii. Ar fi spus că nu produce gunoaie şi le-ar fi aruncat unde ştiau că nu îi vede nimeni. În plus, operatorul nu avea nici un interes să selecteze gunoiul. La Şercaia, procentul de colectare selectivă era undeva la 7%. Diferenţa, până la 51%, cât era obiectivul, era plătită de noi. De aceea, ne-am creat anul trecut o bază materială pentru propriul serviciu de salubritate. Avem o platformă de selectare autorizată, dar şi două celule de depozitare”, a declarat Cristinel Paltin.

Concesionarea ar fi costat între 500.000 lei şi 600.000 lei pe an
Reprezentantul Primăriei Şercaia a mai spus că, în cazul în care ar fi acest serviciu ar fi fost concesionat, preţul ar fi fost de 500.000 lei – 600.000 lei pe comună pe an. „Aceşti bani ar fi plecat din comună, fără o mare eficienţă. În plus, prin acest serviciu, avem deja un procent de colectare selectivă de aproximativ 26% şi suntem în creştere”, a încheiat Paltin.

Sursa: bzb.ro

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.