Din 10 iunie începe și recensământul berzelor


Începând cu 10 iunie, timp de o lună, va avea loc recensământul berzelor. Pentru al șaselea an consecutiv, Societatea Ornitologică Română (SOR) reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației ,,Uite barza!” și toți cei care au un smartphone pot participa la recenzare.

Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să știm câte perechi cuibăresc în România și care este numărul puilor, a anunțat SOR, într-un comunicat. „Uite barza!” este prima aplicație de citizen science gratuită din România creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări.

„Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar și a numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru crearea hărților de distribuție în proiecte de tip Atlas”, spune coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

berze la Sâmbăta de Sus – foto Salut Făgăraș

Cum se pot număra berzele

În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului și aplicația. După înregistrarea locației, trebuie completate câteva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul, numărul puilor din cuib și dacă acesta este sau nu în pericol.

Aplicația vă solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului, cât mai aproape posibil de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul și nu din mașină sau de la distanță. În cazul în care nu există o conexiune la internet, datele salvate în aplicație pot fi trimise și ulterior. Ele ajung în baza de date a SOR și sunt validate de către biologi.

 

 

Cu ajutorul aplicației ,,Uite barza!” se pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite realizarea de fotografii cu aceste incidente și localizarea lor exactă pe hartă.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.