Două zile pline de evenimente culturale la Rupea. Festivalul pentru Cultură, Artă și Tradiție, a doua ediție


  • În 26 și 27 octombrie, la Rupea va avea loc a doua ediție a Festivalului pentru Cultură, Artă și Tradiție. Întrucât anul 2019 a fost declarat anul omagial al satului românesc, organizatorii au pregătit două zile pline de evenimente culturale.

Astfel, sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură din Rupea/Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea“ va avea loc conferința „Mai are nevoie omul modern, de cultură tradițională?“. Conferința va fi prezidată de Doina Ișfanoni, doctor în Estetica Artelor Vizuale istoric de artă, conferențiar la Universitatea Națională de Arte. „Acest eveniment este o provocare atât pentru noi ca și organizatori, cât și pentru publicul larg, pentru că întrebarea ne este adresată într-un mod direct, fără a avea prea multe răspunsuri. Tenacitatea și expertiza domniei sale ne va putea face să înțelegem provocările pe care le trece cultura tradițională și care sunt responsabilitățile omului modern, față de satul românesc“, ne-au declarat organizatorii evenimentului. La această conferință intrarea este gratuită, cei care doresc să participe pot confirma prezența la numărul de telefon: 0748 692 914.

Invitat de seamă în cadrul conferinței de sâmbătă, 26 octombrie, este maestrul coregraf Ioan Pumnea, declarat „Tezaur Uman Viu“ în 2014 de către UNESCO pentru întreaga sa activitate, în slujba conservării și promovării patrimoniului material și imaterial românesc. Conferința va fi urmată de recepție la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea“ din Rupea.

Duminică, 27 octombrie, de la ora 16.00, la Casa de Cultură din Rupea va avea loc expoziția fotografică „Etnotigue“, dar și spectacolul folcloric  „Nuntă la noi în Cohalm“. Printr-o distribuție de excepție, ediția 2019 a Festivalului pentru Cultură, Artă și Tradiție, aduce în fața publicului, un spectacol plin de simbolistică, patimă și culoare. Cum la nuntă există surprize și oameni de seamă, iată că anul acesta spectacolul va fi prezentat de către iubiții artiști Adina Roșca și Cătălin Doinaș, care vor întâmpina și vor cinsti pe fiecare invitat, precum Dan Darabant, unul dintre fii locului, Sânziana Ștefan, o moldoveancă și artistă iubită, Mihai Teacă, unul dintre câștigorii emisiunii TVR1 „O vedetă populară“, un artist complet născut la Făgăraș. Totodată li se vor alătura Alexandru Bărăștean, unul dintre doinitorii de excepție ce face cinste Ardealului, care vine însoțit de logodnica sa, Roxana, alături de Alina Ceuca din inima Năsăudului, Silvia Timiș, maramureșeancă câștigătoare a multor premii naționale de folclor și Ionut R. Pumnea, unul dintre promotorii festivalului și președintele Asociației RoArt.

Pentru că Banatul e fruntea, nu putea să lipsească invitata noastră, Zorica Savu, una dintre vocile de referință a Banatului de Munte. Tot de la munte va veni și invitatul de onoare a ediției 2019, Nineta Popa Ionescu, pe ale cărei cântece, mulți dintre noi am crescut și care reprezintă o emblemă a Marginimii Sibiului și a cântecului păstoresc. Și pentru ca nunta noastră să fie completă, li se vor alătura în spectacol dansatorii Ansamblului Junii Brașovului a Casei de Cultură a Studenților Brasov, prietenii festivalului, precum și Veteranii Ansamblului Poienita (coregrafie Ioan Corneliu Vasiliu), Ansamblul Rujița Rupea și Ansamblul Junii Cetății Rupea, care au pregătit momente unice și inedite. Spectacolul va fi acompaniat de către Orchestra Profesionistă Planuri Transilvane Brașov – dirijor Prof. Dr. Liviu Ioan Iosif“, ne-au mai declarat reprezentanții festivalului.

Intrarea la festival se face pe baza biletelor ce pot fi achiziționate de la sediul Primăriei Rupea, telefon 0728 819 282. Eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și Primăria Rupea.








Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.