- Elevii Colegiului Național ,,Radu Negru” au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele județene și la concursurile internaționale la care au participat.
La olimpiada județeană de limba și literatura română, eleva Marta Paroș, din clasa a VIII-a, a reușit să obțină premiul al II-lea. Un rezultat excelent, spune eleva, care anul trecut a participat la faza națională a concursului școlar.
,,Sunt foarte fericită pentru rezultat. De la începutul anului m-am hotărât să fiu din nou printre primii la Limba și literatura română. Așadar, am muncit foarte mult. Speram să se repete istoria și să mă calific la faza națională, însă rezultatul a venit pe nepregătite, am luat locul al II-lea. Probabil că Dumnezeu a dorit să se califice altcineva, să se bucure de momentele extraordinare ale etapei naționale. Eu am mai fost calificată la etapa națională anul trecut. Important este că eu sunt mulțumită de lucrarea pe care am făcut-o, am reușit să îmbin în mod plăcut literatura cu gramatica și m-am menținut pe podium. Mulțumesc părinților, doamnei profesoare și tuturor celor care m-au ajutat și au fost lângă mine”, a spus eleva.
Marta a fost îndrumată în pregătirea ei de profesoara de limba română, Adina Lupu. ,,O felicit pentru rezultatul ei, este un elev creativ, care are un simț al esteticului desăvârșit. Consider că atât motivația ei, cât și puterea de muncă, pasiunea pentru lectură, au adus-o în acest punct. O încurajez, pentru că în luna mai va participa la Concursul Național Transcuricular de Lectură și Interptretare, care se va desfășura la Iași”.
La olimpiada județeană de psihologie, Alesia Balaban, din clasa a XII-a, a obținut locul al III-lea. ,,Din 16 elevi de la cele mai bune licee din Brașov, am reușit să obțin locul III la Olimpiada de psihologie. Este o materie destul de complexă, dar foarte frumoasă, a început să mă pasioneze din clasa a X-a. Doamna director Ioana Orzea m-a ajutat foarte mult să îmi îmbunătățesc fiecare lucrare. Tot ce am învățat la această olimpiadă mă va ajuta și pe viitor, vreau să urmez Facultatea de Psihologie”.
Alessia a fost îndrumată de profesoara Ioana Borzea. ,,Pe cât de fascinantă este psihologia, pe atât de dificl este studiul acestei materii. Alesia a dat dovadă și de consecvență, pentru că nu este la prima calificare la etapa județeană, nu este pentru prima dată când obține un rezultat atât de bun la etapa județeană. Anul trecut a obținut locul al II-lea, acum locul al III-lea. Este un rezultat foarte bun, ne-am fi dorit, este adevărat, o calificare la nivel național și la psihologie, dar este un rezultat foarte bun. Ea este în sistemul nostru de educație doar din clasa a IX-a, înainte a strudiat în Italia, eu cred că a făcut progrese extraordinare. Îi mulțumesc că a depus efortul și rezultatul a fost foarte bun”.
La olimpiada de limba enegleză, faza județeană, Alesia Muntean, din clasa a X-a, a obținut premiul al II-lea. ,,Olimpiada de limba engleză a fost complicată, având în vedere concurența, care este acum, mai ales că limba engleză se vorbește la nivel global. Mi s-a părut o experiență interesantă, pentru că limba engleză a fost pentru mine o pasiune, de când eram mică. Faptul că am luat locul al II-lea la olimpiada județeană, pentru mine este un pas foarte mare în dezvoltarea și în învățarea acestei limbi”.
Ea a fost îndrumată de profesoara de limba engleză, Eugenia Bica. ,,Am elevi minunați, suntem fericiți că, dintre copiii foarte buni care s-au prezentat la Olimpiada de limba engleză, Alesia, eleva mea din clasa a X-a E, a reușit să obțină singurul premiu – premiul al II-lea, aproape la limită de premiul I. S-a prezentat onorabil și la proba de baraj, suntem mândri, fericiți, m-a ascultat, sunt foarte mulțumită că s-a pregătit foarte serios pentru această olimpiadă. Și se vede acest lucru, a reușit prin seriozitate și muncă”.
La concursul interdisciplinar ,,Cultură și civilizație în România”, trei eleve, care au ales satul Șona ca subiect, au obținut locul al II-lea. ,,Am ales satul Șona, întrucât este satul copilăriei mele, satul bunicilor mei. Am reușit să le conving și pe colegele mele să alegem acest subiect. În Șona zilelor noastre nu mai sunt atât de mulți tineri, am vrut să arătăm că încă există speranță în sat, că se poate realiza ceva frumos și aici. Am făcut multe filmulețe, am intervievat oamenii din sat, am văzut tradiții, obiceiuri din sat și anumite atracții turistice. Ne bucurăm că am reușit să obținem premiul al II-lea și suntem foarte recunoscătoare doamnei profesoare pentru tot sprijinul”, a spus Cristina Păiș, din clasa a X-a E.
,,Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest concurs, iar colega noastră ne-a implicat în acest concurs legat de Șona. Chiar nu știam multe lucruri despre satul Șona și mi-a făcut plăcere să aflu atât de multe. Concursul a fost greu, am depus foarte multă muncă, începând de la fotografii, video, până la editat videoclipul. Când am preznetat videoclipul, am avut toate trei emoții foarte mari, dar nu ne-am gândit că vom obține locul al II-ea, am văzut și restul proiectelor și au fost foarte bune”, a spus Mailat Alesia, clasa a X-a E.
,,Mă bucur că am putut să particip la acest concurs, împreună cu colegele mele, a fost o experiență unică, dar și distractivă. Am cunoscut oameni minunați din sat, care sunt cu suflet bun și și-au deschis porțile să ne primească în casa lor. Cu această ocazie, am aflat toate legendele, dar și istoria, poveștile locului. A fost minunat să cunoaștem acest sat, sper ca pe viitor să cunoaștem și alte localități, participând împreună la alte concursuri de gen”, a spus și Greavu Cătălina, din clasa a X-a E.
Ele au fost îndrumate de profesoara de istorie Corina Drăgoi. ,,Împreună cu Cristiana, Alesia și Cătălina, am participat, în acest an, pentru prima dată, la un concurs interdisciplinar, care se numește ,,Cultură și civilizație în România’’, un concurs național, la care fetele au ocupat locul al II-lea. M-am bucurat să descopăr în ele dorința de muncă și, un lucru pe care foarte puțini îl mai fac în ziua de astăzi, cercetarea. Au fost nevoite să meargă pe teren, să discute cu oameni, să investigheze, și apoi să vină cu un proiect de conservare a patrimoniului național. Proiectul nostru s-a referit la satul Șona și a venit tot dintr-o dorință a lor. Este vorba de apartenența natală a uneia dintre fete și apoi a reușit să le atragă și pe colegele ei, în a cerceta și a veni cu acest proiect de cercetare a tradițiilor și a satului Șona, în special. Le felicit pentru toată munca depusă în aceste luni”.
La concursul internațional de limba franceză ,,La pleiade”, eleva Teodora Popa a obținut premiul al II-lea. ,,Am ales limba franceză tocmai pentru că este puțin diferită de limba noastră. Limba franceză mi-a adus o noutate, mi s-a părut interesantă, așa că am dorit să învăț mai mult această limbă. Cu ajutorul doamnei profesoare, am reușit să obțin un rezultat foarte bun, cu care mă mândresc. A fost o experiență, nu a fost ușor, a fost prima mea experiență. Am muncit mult în ultimele săptămâni, dar munca a dat rezultate”.
Ea a fost îndrumată de profesoara de limba franceză Anca Negrilă. ,,Nu voi spune după faptă și răsplată, ci, parafrazând, voi spune după muncă și răsplată. O felicit pe eleva mea, Teodora Popa, pentru premiul al II-lea, obținut la concursul internațional pentru elevi de liceu La Pleiade. Îi doresc succes în continuare, la fel de muncă și perseverență în învățarea limbii franceze”.
La olimpiada județeană de istorie, elevii Răzvan Barbu și Oana Ioan Nicolae, ambii din clasa a VIII-a, s-au clasat pe podium.
,,Am participat la olimpiada de istorie, faza județeană, și am obținut locul al III-lea. Concursul a fost destul de greu, numărul concurenților a fost mare, dar am reușit, datorită pasiunii mele pentru istorie și ajutorului primit de la domnul profesor. Acesta și-a dedicat timpul pentru a ne ajuta în reușita noastră”, a spus Oană Ioan, clasa a VIII-a B.
,,Am participat la Olimpiada de istorie, etapa județeană, și am obținut locul al II-lea, la o mică diferență de primul loc. Aș fi putut face contestație, însă, din motive personale, nu am reușit să fac acest lucru. Sunt mulțumit de rezultat, doresc să mai particip la olimpiade și pe viitor și să ajung la națională”, a spus Răzvan Barbu, clasa a VIII-a.
Ei au fost îndrumați de profesorul de istorie Ionel Dadu. ,,Am participat la faza județeană a olimpiadei de istorie cu doi elevi. La clasa a VIII-a Răzvan Barbu, care a obținut locul al II-lea și a fost chiar la limită de premiul I. Și Oană Ioan Nicolae, care a obținut locul al III-lea. Mă bucur pentru ei, fiind în clasa a VIII-a, și-au alocat timp și pentru istorie, o materie foarte frumoasă, dar care necesită studiu mult. Mă bucur că am avut privilegiul să lucrez cu acești copii minunați”.
Și la concursul de comunicări științifice, faza județeană, trei elevi de la Colegiul Național ,,Radu Negru” s-au întors cu rezultate remarcabile. Aceștia sunt Surdu Vlad, Luca Bruda și Rusu Matei, toți din clasa a IX-a. ,,Experiența a fost destul de interesantă, am avut ocazia să cunoaștem mai multe persoane, oameni importanți în educație, profesori universitari, doctori. Prezentarea în sine, care a avut loc la Brașov, a fost la fel de interesantă. Au fost mai multe echipe, cu proiecte foarte bune. Locul II este un rezultat mai mult decât excelent, sunt mulțumit de munca depusă”, a spus Luca Bruda, clasa a IX-a.
,,Proiectul a fost interesant, am vrea să îl împărțim și cu alte școli din Făgăraș și zona Făgărașului. Să le aducem la cunoștință elevilor, părinților, profesorilor, cât de importantă este igiena. Să putem trăi într-un mediu curat, în care toată lumea să se simtă protejată și oamenii să nu se mai îmbolnăvească”, a spus Matei Rusu, clasa a IX-a.
Cei trei elevi au fost îndrumați de profesoara de biologie Rusu Alexandrina. ,,Anul acesta, la concursul de comunicări științifice pentru elevii de liceu, am obținut locul al II-lea. Acum nu suntem în echipă completă, un băiat este acum și la concursul de matematică, Vlad Surdu. Iată, avem copii performanți. Sunt foarte mândră, suntem singura materie realistă ce aducem premii la acest colegiu. Este destul de greu pentru realiști să obțină premii. Dacă anul trecut ne-am calificat la națională, anul acesta avem locul II, pentru care sunt foarte mândră. Nu este ușor să prezinți un astfel de proiect, prezentarea acestuia și partea teoretică au început din luna noiembrie. Și abia în luna martie am susținut concursul. Este o muncă destul de laborioasă, am făcut o combinație cu Spitalul Militar de Urgență din Brașov și, cu ajutorul profesoarei universitar Elena Cocoradă, care ne-a ajutat la interpretarea datelor. De asemenea, partea practică a fost realizată la spitalul din Brașov, sub coordonarea a doi doctori. Această combinație ne-a adus premiul al II-lea la concursul de comunicări științifice. Noi am ales subiectul spălatului pe mâini și este un subiect destul de laborios, sunt foarte multe prezentări care se fac atât la nivel național, cât și internațional, având în vedere prin ceea ce am trecut anii precedenți” a spus aceasta.
Elevii vor participa și în anul școlar viitor la astfel de concursuri.
(Alina ROMAN)