Există bani pentru a începe lucrările de canalizare în comuna Sâmbăta de Sus


Cel mai așteptat serviciu de utilități la nivelul comunei Sâmbăta de Sus este, de câțiva ani chiar, canalizarea.

De anul trecut, există pe o stradă principală a comunei conducte de canalizare, însă serviciul nu poate fi operațional. Pentru că pe strada principală a localității (pe direcția Drăguș – Lisa) trece Drumul pe sub munte, care intre timp a fost complet reabilitat de către Consiliul Județean Brașov, a fost necesar ca, înaintea lucrărilor la infastructura rutieră, autoritățile de la Sâmbăta de Sus să introducă tubulatura pentru canalizare.

Acum, primarul comunei anunță că există primele fonduri pentru a începe lucrarea de canalizare și în restul satului.

,,Am semnat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice si Administrației, contractul de finantare pentru investiția ,,Înființare rețea de canalizare menajeră și Stație de epurare pe raza localității Sâmbăta de Sus, comuna Sâmbăta de Sus, județul Brasov’’ în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny. Investiția, în valoare totală de 12.713.116 lei, urmează sa fie finanțată deocamdată cu suma de 8.000.000 lei si se va deruleza în următorii doi ani. Partea de avizare este aproape finalizată, la fel ca și partea de proiectare, urmează ca în perioada imediat următoare să demaram procedura de licitație publică în vederea execuției acestei lucrări de amploare. A fost o muncă susținută care a durat aproape doi ani si la al cărui rezultat au contribuit toți colegii din Primărie și din Consiliul Local cărora le mulțumesc”, a declarat primarul Nicolae Morariu.

Lucrările încep cu stația de epurare

După efectuarea procedurii de licitație și selectarea unui constructor, lucrările vor începe cu stația de epurare. Aeasta va fi amplasată în partea de jos a satului, la ieșirea din sat spre Sâmbăta de Jos, pe partea stângă, la 400 de metri de localitate.

,,Vom începe lucrarea cu stația de epurare și cu două tronsoane de canalizare cu ajutorul cărora putem să legăm la stația de epurare tubulatura deja executată pe DJ 104A. Este vorba de tubulatura introdusă pe strada cu direcția Drăguș – Lisa. Vom avea un tronson de canalizare pe strada Castelului și un alt tronson pe DJ 105, adică strada dintre sensul giratoriu și până la ieșirea spre Sâmbăta de Jos”, a precizat edilul.

primar Nicolae Morariu

Inițial, Primăria comunei a realizat un proiect care prevedea canalizarea atât în sat, cât și în stațiunea climaterică. Acesta avea o valoare de circa 30.000.000 de lei, motiv pentru care nu a fost finanțat, fiind prea scump. Astfel, proiectul a trebuit să fie ,,desfăcut” în două părți. Unul dinte proiectele nou formate, cel cu canalizarea satului, a fost depus pe programul ,,Anghel Saligny” și a primit finanțare (în proporție de 62%), iar pentru cel cu canalizarea din zona turistică  se va identifica un alt program de finanțare.

În ceea ce privește străzile din sat pe care, în trecut, în încercarea de a se introduce și atunci canalizarea, au fost montate conducte, edilul anunță că pe acestea se vor scoate afară toate țevile, întrucât nu corespund proiectului unitar, și se vor introduce unele noi.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.