Expoziție la Muzeul „Valer Literat“: „Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953”


vernisaj muzeu cetateMuzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“ vă invită la vernisaj! Luni, 15 aprilie, de la ora 14.00, în Cetatea Făgăraș va avea loc vernisajul expoziției „Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953” al Muzeului Ocupației și Luptei pentru Libertate a Poporului Lituanian din Vilnius

În 1945, nazismul german a fost înfrânt, iar războiul care a luat milioane de vieți s-a încheiat. Nu însă pentru Europa de est, rămasă după război sub ocupație sovietică și dictatul regimurilor totalitar-comuniste instaurate de URSS. În Lituania, țară care avea experiența ocupației sovietice în perioada anilor 1940-1941 și a cărei populație deja cunoscuse adversitățile regimului sovietic, a izbucnit un război pentru restabilirea independenței.

În 1945, trupele lituaniene de rezistență antisovietică, retrase în păduri, numărau un efectiv de 30 000 de oameni, conduși de foști ofițeri, profesori, studenți, iar luptele cu armata sovietică aveau un caracter de confruntări ale armatelor regulate. În primii doi ani de rezistență armată, în 1944-1945, aproximativ 10 000 de partizani lituanieni și-au dat viața pentru libertatea patriei sale, iar numărul total al celor omorâți depășea cifra 20 000 de oameni.

Peste 50 000 de persoane au fost antrenate în războiul de gherilă contra regimului sovietic, circa 140 000 de persoane au fost încarcerate, iar 11 8000 de persoane au fost deportate în regiunile din estul URSS. Expoziția foto-documentară „Război după război: rezistența antisovietică în Lituania, în anii 1944-1953” reflectă principalele etape ale luptei eroice a poporului lituanian pentru libertate și propune publicului mărturii, documente, imagini despre o țară și o generație care nu a cedat și nu s-a lăsat decimată în fața agresiunii Imperiului sovietic.
La vernisarea expoziției și discuții vor participa:
prof. univ., dr. Mihaela Grancea, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
conf. univ., dr. Virgiliu Bîrlădeanu, Institutul de Istorie, Chișinău.
conf. univ., dr. Ludmila D. Cojocaru, Universitatea de Stat din Moldova

reclama Cafe Duo
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.