Femeile din Rezistenţa Făgăraşului ,,ajung” în Turnul Temniţă


expozitie Ioana HasuMuzeul Ţării Făgăraşului va găzdui, începând cu data de 9 martie a.c., expoziţia de fotografii şi documente a jurnalistei şi cercetătoarei Ioana Haşu-Georgiev, intitulată ,,Femeile din Rezistența Făgărașului, actori invizibili ai luptei anticomuniste”.

Ioana este făgărăşeancă şi este nepoata lui Gheorghe şi Eugenia Haşu, piloni importanţi ai rezistenţei din munţi.

Jurnalista mărturiseşte că în mintea ei a început să crească sămânţa acestui proiect pe vremea când urma cursurile unui program de masterat la Universitatea Central Europeană.

,,Sunt cunoscute numele a peste o sută de femei care au sprijinit într-un fel sau altul rezistența din munții Făgăraș. Numărul ar putea fi chiar mai mare, în contextul în care unele nu au spus nimănui despre ajutorul pe care l-au oferit partizanilor. Expoziția prezintă imaginea de ansamblu a implicării femeilor și portrete ale celor mai cunoscute sprijinitoare. Am ales câteva povești reprezentative din fiecare așa-zisă categorie: mame, soții, surori, sprijinitoare active sau ocazionale. Aș sublinia că rolul și lupta lor nu s-au încheiat odată cu căderea comunismului. Poveștile acestor femei ne ajută să înțelegem, între altele, care e miza cunoașterii unor evenimente din istoria recentă care au lăsat urme adânci în comunitatea în care trăim. Ele au fost legătura între cei plecați în munți și cei rămași acasă, ele au jucat un rol esențial în păstrarea memoriei și vindecarea traumelor, ele au devenit mai apoi punte între generații, păstrând vie memoria celor care au pierit în lupte și închisori”, mărturiseşte autoarea expoziţiei.

Expoziţia s-a născut dintr-o poveste de familie. Una cu multă suferinţă: ,,Gheorghe și Eugenia Hașu sunt bunicii mei. Am început să cercetez istoria rezistenței motivată de povestea lor și de dorința de a-mi cunoaște identitatea. Nu am știut nimic despre lupta și suferința lor până după căderea comunismului. Era un subiect tabu, învăluit în frică și rușine, așa cum era în mai toate familiile celor care s-au opus regimului. Treptat, am înțeles că este povestea multor familii din zonă.”

Ioana Hasu Georgiev

Ioana Hasu Georgiev

Pentru proiectul său, Ioana Haşu-Georgiev a lucrat mulţi ani. ,,Cercetarea sistematică a început în urmă cu mulți ani, iar sursele au fost multiple, pentru că istoria nu poate fi prezentată coerent și complet dintr-o singură sursă. Am folosit arhiva CNSAS, deci dosarele Securității, alături de interviuri de istorie orală cu supraviețuitoare ale rezistenței și urmașii lor, dar și memorii și materiale publicate deja despre istoria rezistenței”, precizează autoarea.

Acest proiect a fost finanţat prin Cercul de Donatori, un program derulat de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului

Expoziţia de fotografii şi documente va fi organizată în Turnul Temniţă din Cetatea Făgăraşului, un loc în care alte destine au scris istorie, căci se ştie că în Cetate a fost organizată o închisoare pentru alte personaje din perioada comunistă. Cetatea Făgăraşului a fost temniţă în perioada 1948-1960 pentru mii de deţinuţi politic. În cei peste 10 ani în care fortificaţia a avut această teribilă destinaţie, au fost închişi la Făgăraş circa 5.000 de deţinuţi, iar 166 dintre aceştia am murit între zidurile închisorii.

Inaugurarea expoziţiei în data de 9 martie este nu este nici ea întâmplătoare. Este ziua în care va avea loc la Făgăraş parastasul de comemorare a luptătorilor reziztenţei la monumentul din faţa Cetăţii Făgăraşului.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.