FOTO-VIDEO| Micii iconari din Șinca Nouă și-au expus lucrările în Cetatea Făgăraș!


  • Micii iconari din Șinca Nouă și-au epxus primele lor lucrări în cadrul unei expoziții vernisate astăzi, de la ora 11.00, la Cetatea Făgăraș!

Săptămânile de dăruire și perseverență  în învăţarea meşteşugului de iconar au fost încunutate cu vernisajul primei expoziții de icoane pe sticlă realizate de tineri din Șinca Nouă. Sub îndrumarea profesoarei Daniela Ciocănaru micii iconari au realizat adevărate opere de artă. Lucrările lor, realizate pe sticlă, au fost apreciate de zeci de făgărășeni dornici să participe la vernisajul expoziției, ce a avut loc astăzi, de la ora 11.00, în Cetatea Făgăraș.

La vernisajul expoziției a participat și preotul Sorin Suciu. „Mă bucur că am ajuns aici, în Cetatea Făgăraș, aici unde am găsit această căldură atât ambientală, cât și în sufletele noastre. O căldură amplificată și de cea duhovnicească pe care copilașii noștri ne-a adus-o. Vă mulțumim că ne-ați invitat aici să putem face cunoscut efortul și preocuparea copiilor noștri din Șinca Nouă. Preocupare care ne face cinste și care ne bucură nespus de mult. La noi în comunitate au fost mai multe expoziții, iar acestea sunt cunoscute doar într-un cadru restrâns. Iată că acum am avut șansa ca lucrările lor să fie cunoscute în toată Țara Făgărașului. Felicităm și doamna profesoară Daniela Ciocănaru, care s-a îngrijit atât de mult de acești copii, și felicitări, bineînțeles, copiilor pentru măiestria de care au dat dovadă în realizarea acestor frumoase lucrări“, ne-a declarat preotul Sorin Suciu.

Directoarea Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“, Elena Băjenaru, a specificat că tinerii iconari au încercat, în picturile lor, să respecte întocmai vechile icoane, după care s-au și inspirat. Începuturile acestui meșteșug apare în prim planîn anii 1700, afirmă muzeograful Geo Faraon, la Mănăstirea Nicula, în nordul Transilvaniei.

„Vestea unei astfel de picturi pe sticlă s-a răspândit rapid în satele din Transilvania și au început să vină pelerini la mănăstire care au dorit să vadă respectiva lucrare. Iar oamenii de lângă mănăstire s-au apucat să și reproducă icoana pe ochiuri mici de sticlă și să o vândă pelerinilor. Acesta este momentul în care apare acest meșteșug în Transilvania. Iar apoi aproape tot satul s-a apucat de acest meșteșug, și așa a apărut și primul cerc de iconari. De acolo iconarii au plecat în alte zone ale Transilvaniei. Acum putem spune că acest meșteșug a reînviat prin eforturile depuse de doamna profesoară Daniela Ciocănaru și de copiii din Șinca Nouă. Trebuie să spunem că doamna profesoară are grupe de mici iconari în multe sate din Țara Făgărașului“, ne-a declarat și muzeograful Geo Faraon.

Temele expoziției de pictură pe sticlă sunt variate. „Am așezat picturile pe anumite teme. Am început cu picturile legate de Iisus Hristos, Nașterea, Botezul. Apoi am continuat cu picturile în care apare Maica Domnului, iar cele mai consistente sunt cele legate de Sfinți. De la Sfântul Haralambie și până la Sfântul Nicolae“, ne-a mai spus muzeograful Geo Faraon.

„Sunt foarte fericită că am reușit să ajungem aici cu picturile noastre. Micuții s-au străduit foarte mult și au atâta pasiune, încât au transmis acest lucru și picturilor pe care le-au realizat. Sunt foarte mândră de copii, vreau să spun că cei de aici nu sunt și toți copiii care au lucrat la icoane. Acasă am mai lăsat și alți mici iconari care, din diverse motive, nu au putut să ajungă azi la vernisaj. Sunt copii tare talentați și îi felicit pentru tot efortul pe care l-au depus“, ne-a declarat și prof. Daniela Ciocănaru.

Copiii au declarat că pasiunea pentru acest meșteșug a venit și de la frațiilor mai mari.

Micii iconari au încântat audiența și cu colinde specifice sărbătorilor de iarnă.







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.