Fotografiile unui făgărășean, incluse în albumul de fotografie etnografică „Oameni și Datini“, publicat de Centrul Cultural Reduta


  • Pentru al cincilea an consecutiv, Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural Reduta din Brașov a fost organizatorul unui concurs național de fotografie etnografică unde s-au înscris 51 de fotografi ale căror lucrări acoperă diferite zone etnografice ale ţării.

Desfășurat în perioada 1 – 31 octombrie, concursul a fost structurat în două secțiuni – portret și momente etnografice. Cu această ocazie, centrul Cultural Reduta a tipărit și un album care cuprinde toate fotografiile înscrise în concurs, dar și cele câștigătoare, ale ultimelor două ediții ale concursului, respectiv ediția a II-a și ediția a III-a.

La aceste ultime două ediții ale concursului de fotografie, organizate în 2018 și 2017, s-a înscris, dar a și câștigat, un fotograf făgărășean. Este vorba despre Dinu Constantin, ale cărui fotografii au fost incluse în ediția a doua a albumului „Oameni și Datini“. „La fiecare două ediții, Centrul Cultural Reduta tipărește un album cu toate fotografiile premiate și tipărite. Astfel, pentru primele două ediții a scos un album, eu atunci nu am participat la concurs. Iar pentru edițiile III și IV-a a tipărit astăzi un nou album de fotografii, denumit „Oameni și Datini“. În acest album am fost inclus și eu cu 5 fotografii“, ne-a mărturisit fotograful făgărășean.

Anul trecut Dinu Constantin a obținut premiul special Centenar cu fotografia „Ospeție“. „Am surprins un moment, la Boholț, în 2017, august, atunci când s-au aniversat 700 de ani de atestare documentară a Boholțului. IPS Serafin Joantă e de vină, pentru el era pâinea. Dar întotdeauna îmi place să surprind și detaliile, de aici a plecat și povestea pozei, care se numește -Ospeție-“, ne-a povestit Dinu Constantin. Iar în urmă cu doi ani fotograful făgărășean a mai participat cu patru poze la același concurs, iar atunci a obținut locul al II-lea la secțiunea Portret. „Nu am o cameră foto deosebită, este Nikon D3000, bătrână, săraca, este de prin 2010. Mă bucur că mai sunt oameni care îmi apreciază pozele“, ne-a mai spus Dinu Constantin.

Dinu Constantin

Astăzi, 10 decembrie, în foaierul Centrului Cultural reduta a avut loc vernisajul Expoziției Naționale de Fotografie Etnografică „Oameni și datini”, a V-a ediție. „Expoziția cuprinde pe lângă fotografiile câștigătoare, cele mai bune lucrări cu caracter etnografic, din domeniul culturii tradiționale materiale sau imateriale – obiecte de patrimoniu cultural tradițional, obiceiuri, costume populare, portrete, ocupații și arhitectură tradițională. Pe măsură ce elementele de civilizaţie sătească dispar, fotografia etnografică rămâne una dintre puţinele surse de informare în domeniu”, au declarat organizatorii.
Expoziţia din foaierul Centrului Cultural „Reduta” va fi deschisă publicului braşovean în perioada 2 decembrie 2019 – 10 ianuarie 2020.

 








Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.