Peste 30 de cete din Țara Făgărașului și nu numai au făcut paradă pe străzile din municipiu astăzi, de Sfântul Ion. Acest ritual a marcat sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Festivalul Cetelor de Feciori, aflat la a XIII-a ediție, a început încă de dimineață de la ora 09.00 la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul. Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, fiecare cu specificul său, tinerii şi bătrânii au venit la eveniment ca să cânte colindele pe care le-au moştenit de la strămoşi.
În trecut, intrarea în ceata de feciori reprezenta pregătirea pentru viaţă a tinerilor flăcăi de însurat din sat. Dacă erau primiţi în grup, tinerii participau la luarea deciziilor alături de bătrâni şi puteau să îşi aleagă miresele.
„Este o bucurie că am reușit, nu doar eu, ci printr-o inițiativă colectivă, împreună cu preoții din Țara Făgărașului, și mai ales cu primarii, să menținem, să alcătuim aceste cete. Și în acest an au fost prezente peste 30 de cete, ceea ce ne bucură în mod special este că toate satele dimprejurul Făgărașului au fost cinstite în timpul sărbătorilor de manifestările tinerilor. Bucuria s-a manifestat și în Biserică, și afară. Ne bucură că Primăria Făgăraș, dar și celelalte primării, a dorit continuarea festivalului. Auzim tineri cum colindă fiecare un colind specific zonei, dar îi vedem și într-o manifestare a portului popular și al jocurior populare“, ne-a declarat IPS Luarențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
„Este a XIII-a ediție, o zi stabilită de inițiatorul acestui festival, IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pe această cale îi mulțumesc. Au participat peste 30 de cete și peste 800 de tineri cetași. Este un festival care promovează tradițiile și portul popular în Țara Făgărașului și ne bucurăm de o participare atât de mare“, ne-a declarat primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.
După slujba oficiată la catedrală, cei prezenţi i-au putut admira pe cei peste 800 de tineri îmbrăcaţi în portul popular. Aceştia au defilat pe străzile oraşului. Costumele populare din zona Ţării Făgăraşului, dar şi obiceiurile păstrate din moşi-strămoşi au fost în centrul atenţiei. Manifestarea s-a încheiat în centrul oraşului unde cetaşii au susţinut un spectacol cu dansuri şi colinde tradiţionale.