Îndeplinind toate criteriile, nu puține la număr, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“ a fost acreditat de către Ministerul Culturii!


Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“ a primit de curând acreditarea din partea Ministerului Culturii. Drumul până la această acreditare a fost lung și anevoios, cu un dosar stufos, însă fără această acreditare exista posibilitatea ca muzeul, pe viitor, să nu mai funcționeze.

Astfel, conform legislației în vigoare, toate muzeele care funcționează în România trebuie să se acrediteze, însă conform unor norme de acreditare.

dr. Elena Bajenaru

În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 2057/2007, pentru aprobarea Criteriilor și normelor de acreditare a muzeelor și colecțiilor publice, documentația de acreditare a Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“, a fost analizată de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor în luna noiembrie 2019. Documentația a fost însoțită de nota de constatare privind îndeplinirea condițiilor și criteriilor de acreditare întocmită de Direcția Județeană pentru Cultură Brașov și referatul privind activitatea muzeului, întocmit de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu. Comisia Națională a propus, mai departe, acreditarea muzeului nostru către Ministerul Culturii. Iar ordinul de acreditare al muzeului a apărut în nr. 2 al Monitorului Oficial, din 6 ianuarie. Dosarul de acreditare a inclus documente relevante pentru îndeplinirea criteriilor de acreditare: rapoartele de activitate, centralizate pe ultimii 3 ani, planul de restaurare a bunurilor culturale pentru următorii 2 ani, înscrisuri care atestă calificarea  personalului de specialitate în raport cu funcția ocupată, planificarea strategică pe termen mediu activității muzeului sau a colecției publice“, a spus prof. Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“.

Această acreditare este valabilă 5 ani. „Peste 5 ani ne vom duce din nou cu dosarul de acreditare la Comisia Națională, vom relua întreg acest proces. Însă a fost foarte important ca muzeul nostru să aibă această primă acreditare“. Un pas foarte important pentru buna funcționare a instituției culturale făgărășene.Nu mai puteam funcționa dacă nu aveam această acreditare. În acest fel instituția noastră va avea o siguranță. Și spun acest lucru întrucât există posibilitatea ca muzeele care nu dețin această acreditare să nu mai funcționeze pe viitor“, a completat directorul muzeului, Elena Băjenaru.

În prezent, din cele peste 700 de muzee din țară, până la jumătatea anului trecut au fost acreditate 114.

(Alina ROMAN)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.