Ionuț Androne: ,,Partida Romilor Pro Europa este revoltată de ceea ce se întâmplă în Consiliul local Făgăraș”


  • Locuințele din cartierul Combinat, zona colonie, au început a fi scoase la vânzare de către administrația locală. Însă, pentru ca oamenii care locuiesc în ele să le poată cumpăra, au nevoie de votul favorabil al consilierilor locali.
  • Primele locuințe care au fost scoase la vânzare au ajuns pe masa consilierilor locali, însă, spre surprinderea reprezentanților Partidei Romilor Pro Europa Făgăraș, cei care s-au și ocupat de acest amplu proiect, doar una dintre aceste locuințe a primit votul consilierilor.

Revoltă în cadrul Partidei Romilor Pro Europa Făgăraș. Din cele trei proiecte identice, care vizau vânzarea primelor trei locuințe din cartierul Combinat, zona Colonie, doar unul a primit votul necesar din partea consilierilor locali.

În ședința din 28 martie, au intrat în Consiliu Local primele trei locuințe din cartierul Combinat, zona colonie, care fac parte dintr-un amplu proiect început de către reprezentanții Partidei Romilor Pro Europa încă din 2015, finanțat de Agenția Națională pentru Romi. Astfel, în urma evaluărilor efectuate în urmă cu două săptămâni, a fost stabilit prețul de vânzare cumpărare a celor trei locuințe. Iar cele trei persoane au fost înștiințate de prețul fiecărei locuințe. Apoi, era nevoie de votul consilierilor ca aceste locuințe să poată fi vândute oamenilor.

,,Din cele trei solicitări depuse, doar prima a fost votată de către consilieri, celelalte două nu. În perioada următoare vor veni și alte evaluări de la evaluatorul contractat de primărie, astel că aleșii locali vor avea din nou, de votat solicitările oamenilor de a-și cumpăra locuințele în care stau de mai bine de 30 de ani. Dacă aceste solicitări vor trece de votul consilierilor locali, oamenii vor putea încheia un contract de vânzare cumpărare cu Primăria Făgăraș, vor achita un avans de 10%. Și, apoi, pe o perioadă de 5 ani, acestora li se vor stabili rate pentru a achita toată suma. După ce achită avansul de 10%, dacă dispun de suma necesară, pot achita integral”, a declarat Ionuț Androne, unul din inițiatorii proiectului.

Acesta a mai adăugat că reprezentanții Partidei Romilor Prop Europa sunt revoltați de faptul că doar una din cele trei solicitări a fost aprobată de consilierii locali.

,,Partida Romilor Pro Europa este revoltată de ceea ce se întâmplă în Consiliul Local Făgăraș. O parte din consilierii locali PNL a votat doar pentru cumpărarea uneia din cele trei locuințe. Nu înțeleg cum de aceiași consilieri, care au votat pentru prima locuință, pentru celelalte două nu au mai votat. Noi mergem înainte, așadar. Și în lunile următoare, proiecte identice vor intra spre aprobare în cadrul ședinței de Consiliu Local. Sper ca acei aleși, care acum nu au votat, să se aplece și asupra problemelor oamenilor din Combinat”, a mai declarat Ionuț Androne.

Valoarea totală a proiectului, început încă din 2015, este de 165.000 de lei, din care contribuția solicitantului este de 10%. Un proiect asemănător este în implementare și pe strada Salcâmului, aici fiind vorba de 50 de locuințe. Ionuț Androne spune că și cartierul Galați se va întâmpla același lucru, oamenii  care locuiesc în respectvele case le vor putea și cumpăra.

Făgărășenii care locuiesc în aceste imobile vor primi și extrase de carte funciară. Un alt aspect important al acestui proiect este că, la finalizarea acestuia, oamenii de aici vor putea avea și o carte de identitate și o adresă de domiciliu și vor plăti taxe și impozite locale. Dacă până acum acești făgărășeni plăteau o chirie lunară la Primăria Făgăraș pe imobilele în care locuiau, acum pot investi în propria locuință.

Proiectul „Legalizarea așezărilor locuite de romii din municipiul Făgăraș“ a fost început în 2015 și a avut ca obiect principal întocmirea de extrase CF pentru fiecare din cele aproape 200 de familii care locuiesc în Combinat, în 28 de imobile. Proiectul a fost derulat de Asociația Romilor din Făgăraș în parteneriat cu Primăria Făgăraş și finanțat de către Agenția Națională a Romilor.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.