Istoria sclaviei romilor, povestită la Casa de Cultură de prima regizoare de etnie romă, Alina Șerban


  • Vineri seara, la Casa de Cultură, făgărășenii au putut viziona scurtmetrajul Bilet de iertare, regia Alina Șerban, prima regizoare de etnie romă. Dar și filmul Singură la nunta mea, unde protagonista are rolul principal.

Zeci de făgărășeni au putut urmări la Casa de Cultură, vineri seara, scurtmetrajul Bilet de iertare, film care tratează subiectul sclaviei romilor. O tematică abordată de Alina Șerban, actriță de etnie romă, care s-a aflat la debutul ei regizoral. Aceasta s-a și aflat în mijlocul făgărășenilor, a dat autografe, s-a pozat cu ei și le-a răspuns la întrebări. Ne-a spus că nu a mai fost deloc în Făgăraș, dar că i-a plăcut foarte mult orașul și speră să mai revină și cu alte filme.

„Am decis să aduc și aici, la Făgăraș, povești în care eu cred. Și anume primul meu scurtmetraj „Bilet de iertare“, dar și pelicula premiată „Singură la nunta mea“. M-a interesat să vin la Făgăraș, pentru că am văzut în Brașov, când am fost la un eveniment al romilor, foarte multă mobilizare din partea romilor. Mi-a plăcut mult faptul că la acea întâlnire s-a pus accent pe o premiere a persoanelor de etnie romă din județ care au excelat într-un anume domeniu. S-a întâmplat ca la acel eveniment să fiu și eu și să joc și eu o scenă din one man show „Declar pe proprie răspundere“. Așa bine m-am simțit cu ei încât i-am rugat să mă aducă și la prietenii lor, să cunosc și locurile de unde ei provin. Și așa am ajuns și la Făgăraș. Nu am mai fost aici, este pentru prima oară. Mi se pare că aerul este mult mai curat decât în București, dar m-am bucurat foarte tare să văd făgărășeni interesați de filmele mele, de munca mea. M-am simțit bine-venită aici, m-am bucurat să văd publicul bucuros să primească poveștile mele. Așa că eu cred că am ales bine, să le mulțumesc celor care au venit aici, în această seară. Sper să revin la Făgăraș“, ne-a spus Alina Șerban.

Scurtmetrajul “Bilet de Iertare” prezintă povestea unui sclav rom al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmărește povestea vieții lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Românești.
Alina Șerban este actriţă, dramaturgă şi regizoare, câştigătoare a numeroase premii internaţionale. Prima din familia ei care a absolvit liceul, ea și-a continuat studiile la UNATC, New York University – Tisch şi a obţinut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.

Actrița și-a făcut debutul ca protagonistă în lungmetrajul ”Singură la nunta mea”/ “Seule a Mon Mariage”. Filmul a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2018 în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et să diffusion). Pentru acest rol, Alina Șerban a primit premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé. Filmul a câștigat premiul “Best feature film” la Festivalul European de Film CineDays.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.